Jak dál ?

1. 4. 2021

Vojtěch Filip zůstává předsedou

17. 4. 2021

Vojtěch Filip zůstává předsedou komunistů, pro jeho odvolání při dnešním jednání v Nymburce sice byla většina přítomných delegátů, ale nikoli potřebné dvě třetiny všech členů ústředního výboru strany. Odvoláni nebyli ani místopředsedové KSČM, ale výbor vzal na vědomí už dříve podanou rezignaci Kateřiny Konečné na funkci místopředsedkyně. Místo ní byl zvolen Milan Krajča.

Dohoda o toleranci vlády byla vypovězena !

Vážené soudružky a soudruzi,

tato informace bude kratší, nejen pro kratší pracovní týden, ale zejména proto, že je nutné soustředit se na události, které budou určovat další vývoj a to jak pro KSČM, tak zejména pro celou ČR.

Tématy týdne byly zákon o volbách do Poslanecké sněmovny  a jednání o zákonu o hmotné nouzi, který tentokrát byl cílem trapné obstrukce Pirátské strany a hlavním tématem se stalo dohodovací řízení mezi námi, tedy KSČM a hnutím ANO 2011 o ukončení tolerance menšinové vlády ANO a ČSSD.

V úterý na základě usnesení VV ÚV KSČM, které udělilo mandát vyjednávacímu týmu ve složení Filip, Kováčik, Grospič ukončit dohodu o toleranci, byl dohodnut termín jednání v dohodovacím řízení mezi smluvními partnery na středu 7.4. t.r. Jednání proběhlo a hnutí ANO uznalo, že smlouva není ze 40 % splněna, ale na rozdíl od jiných setkání předložilo možná řešení nápravy, například tím, že ministr obrany Metnar zajistí změnu postupu Vojenské zdravotní pojišťovny ke sloučení se ZP MV ČR a předložilo návrh na založení banky komerčního typu v rukou státu. To představovalo možnosti pro KSČM zvýšit tlak na hnutí ANO ke splnění původního záměru dohody o toleranci. Zároveň zástupci KSČM sdělili zástupcům hnutí ANO 2011, tedy A. Babišovi, J. Faltýnkovi a R. Vondráčkovi, že KSČM Dohodu o toleranci vypoví. Dohodovací řízení bylo přerušeno na posouzení návrhů, aby nebylo možné nijak obvinit KSČM z účelového jednání před volbami. Hnutí ANO uznalo, že samotné odložení výpovědi smlouvy je politicky výhodné, zejména pro úterní (13.4.) zahájení schůze PS PČR, kde v plném formátu je potřeba přehlasovat zamítnuté nebo změněné zákony Senátem Parlamentu ČR. To je i v zájmu KSČM. Dále to umožňuje zejména dokončit jednání o změně zákoníku práce a jednat o dalších prioritách KSČM. Samotnou výpověď smlouvy budeme realizovat nejpozději 14.4.2021. Tak, abychom jednak neumožnili pravici a Pirátům zablokovat schůzi a přitom dosáhli nevyššího efektu ve prospěch KSČM.

Ve středu byl schválen volební zákon do Poslanecké sněmovny tak, aniž by to znamenalo poškození legitimních zájmů KSČM. Další návrhy zákonů, včetně zákona o hmotné nouzi, dokončeny nebyly. Tlak, na výměnu ministra zdravotnictví byl úspěšný a ministr Blatný byl odvolán a nový ministr Arenberger uvolnil cestu k následnému povolení použití vakcíny Sputnik V.

Z mezinárodního hlediska je stále více aktuální stav na Ukrajinsko - Ruské hranici, kde dochází k masivnímu navážení vojenské techniky, což svědčí o další eskalaci konfliktu a blížícímu se vojenskému střetu. Vojenské transporty jsou vedeny přes Polsko a Slovensko a na Slovensku, to již nyní způsobuje politické vření. Území ČR pro přesuny vojenské techniky využíváno není a doufejme, že ani nebude, nejméně dokud bude vláda záviset na naší toleranci.

O stranické práci budete informováni podle závěrů VV ÚV KSČM, který dnes projednal další materiály na jednání pléna ÚV KSČM, jež je plánováno a proběhne 17.4.2021.

JUDr. Vojtěch Filip

předseda ÚV KSČM

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Praha - Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš předal dnes / 7.4.2021/ lídrům KSČM návrh na vznik komerční banky v rukou státu, jak komunisté podporující menšinový kabinet chtěli. Dohodovací řízení o toleranci menšinové vlády na týden přerušili. Předseda vlády podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa a předsedy sněmovního klubu ANO Jaroslava Faltýnka na schůzce také uvedl, že pověřil ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), aby vstoupil do jednání o spojení Vojenské zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

KSČM došla trpělivost

Podle většiny členů Ústředního výboru KSČM neplní hnutí ANO toleranční smlouvu, kterou komunisté uzavřeli s ANO před třemi lety, a slíbili tak podporu menšinovému kabinetu.

Vyjednavači ANO a KSČM se k dohodovacímu řízení sejdou ve středu v 17.00 ve Strakově akademii, řekl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. »Máme mandát na to, abychom jednali o nesplněných věcech. Pokud nebudou splněny, tak to dohodovací řízení skončí vypovězením. Ale nevím, co (lídři ANO) předloží, znají naše podmínky,« uvedl.

Na devadesát členů ÚV KSČM hlasovalo o dalším postoji k toleranci vůči menšinové vládě od konce minulého týdne do úterních 18.00. Většina se vyslovila pro větu, »Souhlasím s ukončením dohody o toleranci vládě«.

Vyjednáváním pověřil minulý čtvrtek výkonný výbor Filipa, místopředsedu strany Stanislava Grospiče a šéfa sněmovního klubu KSČM Pavla Kováčika. Podle Filipa neplní některé z bodů toleranční dohody ANO už od července minulého roku, od letošního února pak podmínky ohledně řešení epidemie koronaviru dohodnuté v souvislosti s prodloužením nouzového stavu.

Spokojena je KSČM s růstem minimální mzdy a valorizací důchodů. Částečně vláda podle nich plní požadavky na zpřísnění ochrany přírodních zdrojů. Zcela podle Filipa kabinet neplní sliby v postupu proti růstu cen bydlení a podpoře výstavby obecních bytů. KSČM žádá také sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny a vznik banky v rukou státu.

Vážené soudružky a soudruzi,

dovolte, abych shrnul nejdůležitější události tohoto týdne. Podle i našeho rozhodnutí pokračoval v ČR nouzový stav a vláda pokračovala bez rozlišení místní situace v jednotlivých krajích v omezujících opatřeních a odložila jakékoliv rozvolnění až po velikonočních svátcích. Týden začal tím, že vláda i když už znala, že současné platby ve zdravotnictví nebudou postačovat pro boj s pandemií Covid 19, tak převedla dalších 5 mld. Kč do resortu obrany. To vyvolalo, nejen v KSČM, velký rozruch. Proto porada volených funkcionářů doporučila svolat na 1. 4. 2021 VV ÚV KSČM, který rozhodl o tom, aby pracovní skupina Filip, Kováčik a Grospič zahájila podle smlouvy dohadovací řízení a dále doporučila plénu ÚV KSČM schválit vypovězení smlouvy o toleranci. K tomu bude členům ÚV KSČM zaslán rozbor plnění jednotlivých částí vyjednaných mezi KSČM a hnutím ANO v dohodě o toleranci, aby mohli per rollam rozhodnout. Jen upozorňuji, že převod dalších 5 mld. Kč do resortu obrany neměl oporu ve schváleném státním rozpočtu a šlo tedy o neopodstatněné zvýhodnění armády na úkor jiných resortů, které se stejně nebo i více podílí na řešení a zvládání pandemie. Navíc to snížilo vládní rozpočtovou rezervu už v 1. čtvrtletí a zatím není jasno, zda bude dostatek financí i na jiných místech nebo bude vláda nucena předložit další změnu státního rozpočtu.

Velmi otevřeně se pravicová opozice vymezila proti kroku vlády, která setrvala na oslovení Rosatomu bezpečnostním dotazníkem ve věci tendru na výstavbu 5 bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Šlo jednoznačně o krok ODS, Pirátů, KDU ČSL, TOP 09 a STAN, který má omezit možnosti dodavatele z RF a připravit podmínky pro mnohem dražší a méně úspěšnou konkurenci z USA nebo Francie, či Japonska či Jižní Koreje. Už samotné neoslovení čínského dodavatele znamená mnohem menší tlak na konečnou cenu a tedy dražší energii pro naše občany. KSČM trvala na oslovení všech dodavatelů a odmítá nepokryté zatěžování českých občanů zájmy na zisku zahraničního kapitálu. Velmi nebezpečná je i rétorika pravice, která o ČLR a RF mluví jako o nepříteli a používá slova, která jsou v rozporu s uzavřenými smlouvami jak ČR, tak EU s těmito státy. To oslabuje i naši ekonomiku a možnosti našeho exportu, ale žel i samotné diplomatické vztahy s těmito státy. Některé výroky jsou i na hranici válečné propagandy.

Přestože je výborový týden, tak na čtvrtek byly svolány 2 schůze Poslanecké sněmovny, když šlo o schůze svolané na podpisy, tentokrát vládních poslanců a to v oblasti místního rozvoje, zejména stavební zákon a zákon související, šlo o druhé čtení, které probíhá už 2 měsíce a bylo dále provázeno obstrukcí pravice. Skutečnou obstrukci a zabránění změny stavebního zákona očekáváme ve 3 čtení. Druhá schůze se týkala rozšíření výplat ošetřovného a měla naši podporu.

O jednání mezi hnutím ANO a KSČM o toleranci budete informováni.

Tolik tento týden ode mne, přeji hezké svátky jara, hlavně zdraví, klid a odpočinek.

JUDr. Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM

Babiš neplní dohody. Budeme jednat o další podpoře vlády
31.3.2021

Předseda KSČM Vojtěch Filip svolal na čtvrtek 1. dubna výkonný výbor, aby od něj získal pověření pro dohodovací řízení s hnutím ANO o toleranci menšinové vlády. Kabinet premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše podle Filipa neplní dohody, na jejichž základě komunisté vládu ve sněmovně podporují.

"Nemáme stále sloučené pojišťovny, nemáme banku v rukou státu a peníze z vládní rozpočtové rezervy se přesunuly armádě, nikoliv na boj s covidem, což považuji za velmi diskutabilní," vyjmenovává Filip své výhrady.

Výkonný výbor se sejde ve čtvrtek v 13:00, kdy bude pauza jednání sněmovny. Podrobnosti sdělovat nechce. "To nechávám na čtvrtek," uvedl na dotaz, jaký harmonogram pro jednání s ANO navrhne. Bez odpovědi nechal také dotaz na případnou souvislost jednání se zasedáním Ústředního výkonného výboru, které je plánováno na sobotu 10. dubna.

O toleranční dohodě jednali zástupci ANO a KSČM v lednu. Avizovali tehdy dohodu nad sloučením Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) a shodu na zavedení pětitýdenní dovolené. Kritizovali ale záměr vlády vrátit do rozpočtu armády deset miliard korun, o které byl rozpočet obrany na tlak komunistů zkrácen při jednáních o státním rozpočtu. Vláda nejprve v únoru z rozpočtové rezervy armádě přesunula pět miliard korun, toto pondělí rozhodla o přesunu zbývajících pěti miliard.

Filip dlouhodobě kritizuje i přístup vlády k řešení epidemie koronaviru, žádá, aby byl decentralizovaný, více založený na rozhodování jednotlivých krajských hygien.

Autor: Mediální úsek ÚV KSČM

Výkonný výbor doporučil ústřednímu výboru hlasovat o ukončení toleranční spolupráce

1. 4. 2021

„Výkonný výbor pověřil skupinu Grospič, Kováčik, Filip, abychom jednali v dohodovacím řízení s hnutím ANO o naplňování dohody o toleranci s tím, že jsou neplněny od července loňského roku některé body, které vedou k tomu, že KSČM ztrácí důvěru ve schopnost hnutí ANO jako vládnoucí politické strany splnit dohodu, kterou jsme uzavřeli,“ uvedl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Předpokládá, že by se jednání s Andrejem Babišem mohlo konat 7. dubna při schůzi sněmovny. ANO má sestavit tým pro dohodovací řízení. To může podle Filipa skončit tím, že komunisté s podporou vlády skončí. „Proto jsem i vyzval, aby smlouvu posoudili všichni členové ÚV,“ uvedl Filip.

Stranické vedení bude podle prvního místopředsedy KSČM Petra Šimůnka hlasovat do úterního večera o větě „Souhlasím s ukončením dohody o toleranci vládě“. „Než druhému dáte rozvodové papíry, je slušnost si ještě promluvit,“ dodal ke krokům vedení KSČM poslanec Jiří Dolejš.

Předseda sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik označil za „jednu z řady kapek“, které vedou k nespokojenosti KSČM, rozhodnutí vlády vrátit do rozpočtu armády pět miliard korun, o které na nátlak KSČM spolu s dalšími pěti miliardami pokrátila vláda rozpočet armády při schvalování státního rozpočtu. Zmínil také kroky vlády v případě projektu dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

Mediální úsek ÚV KSČM

Mediální úsek KSČM