U nás doma v kocourkově a neb jak se připravuje výstavba D35

28. 4. 2017

Jako poslankyně za Pardubický kraj sleduji veškeré činnosti ohledně výstavby D35 v našem kraji. Protože se jedná o nejdůležitější silniční stavbu v našem kraje, věřila jsem, že k ní je tak přistupováno i z pohledu ŘSD a jejich pracovníků. Nic méně z hrůzou zjišťuji, že tak to asi pravděpodobně nebudu.

V kraji i mimo něj se na politické a odborné úrovní koná nespočet jednání k tomu, aby byla výstavba D35 co nejvíce urychlena, ne vše se daří, ale čekala bych, že když už jsou alokovány peníze, tak zaměstnanci ŘSD udělají vše proto, aby nedocházelo k dalšímu prodlení.

Jak je tedy možné, že jsme na jaře 2017 svědky toho, že na naplánovaných úsecích se dohadují zemědělci s firmami provádějící archeologický průzkum. Ba dokonce, jak je možné, že k tomuto musí být zvána policie. Nezaspal někdo někde, nepokazil někdo něco? Kdo za to ponese odpovědnost.

Ptám se sama sebe, kde je chyba. Jak mohla ŘSD opomenout, že mají zemědělci nájemní smlouvu do konce září, když počítala již z průzkumy? Tuto chybu lze možná přejít, pokud to byla jedna z podmínek prodeje pozemků, což se obtížně dohledává, ale pokud o tomto ŘSD vědělo, tak je možné že vyslala firmy zajišťující archeologické průzkumy, přes platnost těchto smluv na pole, kde pak musela zasahovat policie. Znamená to snad, že podle ŘSD půl roku sem, půl roku tam není žádná míra?

Nikdo se nezamýšlí nad prodloužením doby výstavby, na nehospodárnost vynakládání veřejných prostředků.

Moc bych si přála, aby se tato situace neopakovala znovu a znovu, protože takto bychom se dálničního spojení mezi Čechy a Moravou přes Pardubický kraj v dohledné době nedočkali.

Autor: 
Ing. Květa Matušovská, poslankyně KSČM