Kateřina Konečná, předsedkyně ÚV KSČM "Bez obalu"

9. 5. 2022

 

Bez obalu s K. Konečnou 19. týden 2022
(9.5.2022 – 15.5.2022)

 

Zdravím Vás už u 19. vydání Bez obalu v tomto roce!

 

Pomalu, ale jistě, se blíží letní prázdniny, a tedy i čas dovolených. V minulém týdnu v této souvislosti byly zveřejněny závěry české turistické centrály Czech Tourism, podle kterých nemá letos peníze na zahraniční dovolenou až 44 % dotázaných. Ačkoliv by po dvou letech covidových omezení Češi na dovolenou chtěli, kvůli masivní inflaci, kterou asociální vláda Petra Fialy odmítá řešit, na ni zkrátka skoro polovina Čechů nemá. Data také ukázala, že ti, kteří vyrazí na dovolenou alespoň po tuzemsku, na ní budou utrácet výrazně méně, než bylo v předešlých letech zvykem. O tom, že svoboda je krásná věc, ale musí člověk mít taky šanci jí reálně využít, jsem hovořila na sjezdu KSČM v Brně. Celé mé vystoupení si můžete poslechnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=fBhbCzdFk4Q&fbclid=IwAR14oGq_WPc3yQPjRg8PvjeeW_CQhioxE8oRiljoLPG67Z6aictGVu6NWVo . A v této souvislosti chci Vám všem, kterým jsem ještě nestihla odpovědět, poděkovat za obrovské množství gratulací a povzbuzujících zpráv.

 

Ale zpět k vážné socioekonomické situaci naších občanů. Dalším důkazem jsou vrstvící se zprávy o realitě samoživitelů. Kvůli zvyšujícím se zálohám na energie, nájmům nebo nedoplatkům roste počet těch, kteří aktuálně nemají peníze ani na zaplacení bydlení. Náklady průměrné domácnosti vzrostly oproti podzimu o 1500 korun za měsíc a dále rychle rostou. Často tak dochází k deviantní situaci, kdy jsou samoživitelé odkázáni na pomoc svých rodičů, namísto toho, aby seniory mohli naopak finančně podporovat. Podle aktuálního průzkumu Klubu svobodných matek mezi samoživiteli více než 14 % dotázaných uvedlo, že po zaplacení nákladů na bydlení bylo minulý měsíc v mínusu. Téměř polovina dotázaných pak uvedla, že kvůli zdražování přestala kupovat ovoce a zeleninu, u masa je to dokonce přes 50 % dotázaných.

 

Více než třicet let po revoluci jsme tedy nyní zemí, kde polovina lidí nemá na dovolenou, maso je těžko dostupným luxusem, většina mladé generace si může nechat zdát o vlastním bydlení a samoživitelé jsou zde odkázány na podporu svých rodičů. Nejde přitom pouze o nějaký krátkodobý propad. Inflace je aktuálně nejvyšší za třicet let a ekonomové i v následujících měsících předpovídají další propad životní úrovně lidí. Podle poradkyně premiéra, ekonomky Heleny Horské, má Česko v porovnání s eurozónou vyšší inflaci ve službách, dopravě, oděvech i potravinách, a tak se ptám – když tohle ekonomická poradkyně premiéra sama zmiňuje, proč vláda nijak nekoná? Na co se tu opět čeká? Skomírající česká ekonomika zjevně potřebuje nastartovat, lidé ale musejí mít k investování prostředky. I proto dlouhodobě KSČM bojuje např. za výrazné zvyšování minimální mzdy, protože zkrátka není možné, aby minimální mzda vůbec nezohledňovala to, že čelíme nejvyšší inflaci za posledních 30 let. Místo představení konkrétních kroků boje s inflací se vláda chlubí zvyšováním důchodů, které jí ovšem ukládá zákon a není tak vůbec žádnou její aktuální aktivitou či zásluhou. Obávám se, že kdyby to bylo skutečně na pětikoalici, tak senioři budou v podobném postavení jako lidé pobírající minimální mzdu či samoživitelé. Tedy nedostanou nic.

 

Hnutím STAN Víta Rakušana už zase mává další skandál. Právě uplynulý týden přinesl zprávy o dalších majetkových nesrovnalostech předsedy pražské buňky hnutí STAN a náměstka primátora Petra Hlubučka. Ten si podle zjištění Seznam zpráv již za svého působení ve vedení hlavního města pořídil v letech 2019 až 2021 čtyři byty v celkové hodnotě 18 milionů korun v populárním španělském letovisku Torremolinos. Ty však Hlubuček nakoupil výrazně pod tržní hodnotou. Ohledně toho, jak k bytům přišel a kdo mu prodej zprostředkoval, Hlubuček mlží. Stejně tak odmítl pro Seznam zprávy zveřejnit své příjmy, aby rozptýlil spekulace o tom, zda si na byty ze svých aktivit vůbec mohl vydělat. Hlubuček přitom několikrát měnil svou výpověď ohledně počtu vlastněných nemovitostí a nařčení Seznam zpráv označoval za lživé, ačkoliv to vyplývalo přímo z údajů v katastru nemovitostí. A jak reaguje Petr Hlubuček na kritiku z řad svých spolustraníků? Žalobami. Na svou kolegyni z rady hlavního města Hanu Marvanovou, která již bude v podzimních volbách do Senátu kandidovat za SPOLU, podal Hlubuček žalobu za účelovou snahu destruovat jej jako budoucího politického konkurenta. Marvanová přitom pouze ve svém dopise kritizovala za to, že Hlubučkova aktivita je v rozporu s principy, které STAN deklaruje, a to s principy transparentnosti a boje proti klientelismu a korupci. Majetkové nesrovnalosti, přeběhlictví, vnitřní spory, vzájemné žaloby. Takhle vypadá politická kultura v podání Rakušanova chráněnce Petra Hlubučka. Tohle má být ten nový svěží vítr v politice v podání STANu? Díky, nechci.

Příliš dobrých zpráv nepřinesla ani zahraniční politika. V uplynulém týdnu došlo k tragické smrti palestinské novinářky izraelskou armádou. Jedna z nejznámějších palestinských novinářek Širín Abu Aklehová byla ve středu zastřelena izraelským ostřelovačem. Šiřín Abu Aklehová pracovala více než 25 let pro televizní stanici Al Džazíra a byla v arabsky mluvícím světě, především však na Západním břehu Jordánu a v Gaze nesmírně populární zvláště díky jejím neúnavným a důsledným reportážím o palestinském boji proti izraelské okupaci. Šiřín se svým kolegou, který pracuje pro palestinské noviny Al-Kuds, natáčela reportáž o izraelské razii v uprchlickém táboře na Západním břehu. Oba novináři stáli před kamennou zdí, na hlavě měli modré přilby a modré neprůstřelné vesty s velkým nápisem „PRESS“, tedy tisk. „Stříleli po nás bezdůvodně,“ sdělil poraněný kolega novinářky, který leží v nemocnici se střelným zraněním v zádech. On i další svědkové potvrzují, že Šiřín byla střelena jednou kulkou izraelským ostřelovačem záměrně do úzkého místa zezadu na krku mezi její vestou a přilbou. Odborníci se shodují, že to mohl zvládnout pouze zkušený profesionál, a vyvrací tak obranu Izraele, že se spletl. Po zprávě o její vraždě, vyšly davy lidí spontánně do ulic a dali najevo jak vztek, tak smutek. Mnoho lidí přišlo k jejímu domovu v okupovaném Východním Jeruzalémě. Krátce poté mj. izraelští vojáci vtrhli do jejího domu při bezdůvodné a kruté razii. V Gaze lidé protestovali před jedenáctiposchoďovou budovou, kde do loňského roku sídlila redakce Al Džazíry než jí izraelská raketa srovnala se zemí.

O to nehoráznější bylo prohlášení izraelského premiéra Bennetta, že Šiřína mohla být zabita „palestinskými teroristy“. Později s tíhou nevyvratitelných důkazů vládní mluvčí přiznal, že za její smrt je pravděpodobně zodpovědná izraelská armáda. Podle Palestinské informační agentury bylo v letech 1972 do dneška zabito nejméně 86 novinářů. Mezinárodní Federace Novinářů předala Mezinárodnímu trestnímu tribunálu stížnost proti izraelským válečným zločinům. Jméno Šiřín abu Aklehové bude nyní do stížnosti doplněno. Izraelci dlouhodobě útočí proti novinářům, aby je umlčeli, a operují proti nim s relativní beztrestností. K nezávislému a transparentnímu vyšetření vyzval i generální tajemník OSN Antonio Gutteres a vyjádřil naději, že viníci budou pohnáni k zodpovědnosti. Stejný požadavek vyslovil i britský levicový labourista Jeremy Corbyn a mnoho dalších.

Čekala jsem, že v reakci na ni dojde od čelních představitelů naší zahraniční politiky s ministrem Lipavským v čele k jednoznačnému odsouzení. Realita? Hrobové ticho. Piráti tak opět potvrzují, že silná slova pro ně platí pouze v teorii. Již dříve totiž Piráti deklarovali, že jsou po vzoru USA pro uvalování sankcí proti režimům, které prokazatelně porušují lidská práva. Tohle byla ideální šance doložit svá tvrzení také v praxi. Piráti ji ovšem podle očekávání promlčeli. Aneb měříme všem stejným metrem. Ale jen tehdy, když se nám to zrovna hodí. Hnus.

 

 

Odkaz na aktuální video naleznete zde:

 

 

Připojuji i odkaz na mé vystoupení na XI. sjezdu KSČM v Brně: https://www.youtube.com/watch?v=fBhbCzdFk4Q&fbclid=IwAR14oGq_WPc3yQPjRg8PvjeeW_CQhioxE8oRiljoLPG67Z6aictGVu6NWVo

 

Připomínám, že v pátek 20.5. vyjde další číslo nového týdeníku Naše pravda, který si získal srdce nejednoho čtenáře.

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Bez obalu s K. Konečnou 14. týden 2022
(4.4.2022 – 10.4.2022)

 

V minulém – 14. týdnu roku 2022 – jsem se účastnila jednání Evropského parlamentu, které bylo tentokrát hojně mediálně sledované, neboť se hlasovala výzva, aby unijní státy přestaly odebírat plyn, ropu, uhlí i jaderné palivo z Ruska. Na rozdíl od jiných europoslanců, kteří často po celý svůj pětiletý mandát neopustí Brusel nebo Štrasburk, já pravidelně chodím mezi lidi. Neskutečné množství českých občanů mi už v loňském roce psalo, jak je zasáhlo prudké zdražování energií. Právě tyto lidi já hájím a zastupuji, nikoli šílence, kteří radí, že doma nemáme svítit a topit a brzy možná ani jíst. Proto jsem byla proti tomuto nesmyslu, který v důsledku znamená další zdražování. Za to jsem si vysloužila také – jak trefně napsaly Parlamentní listy – místo na „tapetě hanby“. Jsem na něj náležitě hrdá.

 

V souvislosti s posledním jednáním Europarlamentu také politická konkurence přišla se šokujícím odhalením, že jsem snad měla hlasovat pro budování pomníků EU v každém městě a obci naší země. Ano, přiznávám, že jsem tento nesmysl mezi stovkami návrhů nezaznamenala. Ihned, jak jsem to zjistila, jsem požádala o opravu hlasování. Jsem samozřejmě PROTI podobnému nesmyslu. Tolik jen na vysvětlenou.

 

Co je ovšem horší, je hlasování české Poslanecké sněmovny! Ta schvalovala stanovisko k Ukrajině, v němž se mj. píše, že Sněmovna „podporuje dosavadní postup vlády ČR“. A co si pod tím máme představit? Od neúčinných sankcí až po dodávky zbraní na Ukrajinu za více než miliardu korun, plánované zbrojení, zdražování a nově i vojenská základna USA, k níž se ještě dostanu. To vše je dosavadní postup vlády ČR. V souvislosti s tím mi přišla řada dotazů, zda SPD ve Sněmovně skutečně podpořila tento text. Všichni hlasovali pro, tedy i SPD, nikdo nebyl proti. Dokonce se ani nikdo nezdržel. Jak vidíte, ANO ani SPD Tomia Okamury žádnou skutečnou opozicí v rozhodujících okamžicích prostě nejsou.

 

Teď k té vojenské základně. Ministryně obrany Jana Černochová se na kongresu ODS nechala slyšet s myšlenkou, že je pro stálou americkou vojenskou přítomnost v naší zemi. A vyjednávat základnu pojede do USA hned po Velikonocích. Předseda KDU-ČSL Jurečka už stihl dokonce vytyčit hned dvě místa, kde by se tak mohlo stát, a to Mošnov a Přerov. V souvislosti s tím, co jsem před chvílí uvedla se na odpor sněmovní opozice v podobně Babišova ANO 2011 a Okamurovy SPD vůči podobným šílenostem nemohou občané v ČR spolehnout. V KSČM jsme proto ihned začali pracovat na petici. Ke stažení ji najdete na www.kscm.cz , abyste mohli svým podpisem jasně deklarovat, že žádné vojenské základny na našem území nechceme!

 

Jistě víte, že jsem já i KSČM vyzývala vládu, aby reagovala na skokové zdražování základních surovin představením jasného plánu k dosažení vyšší míry potravinové soběstačnosti. Že jde o naprosto zásadní nutnost nyní potvrzují další prognózy ekonomů, podle kterých můžeme v uvozovkách těšit na dražší pečivo, maso i ovoce. Raketově roste především cena vepřového masa – mj. i z důvodu afrického moru prasat. Kvůli tomu se podle ekonomů jeho cena na burze v následujících měsících vyšplhá nad dvě eura za kilogram, což v praxi bude znamenat dvojnásobek ceny ve srovnání se začátkem roku. Právě v případě vepřového masa je přitom Česká republika ze všech živočišných produktů nejméně soběstačná. Zdražení o 100 % se přitom zdaleka nebude týkat pouze vepřového, ale také hovězího a drůbežího masa.

 

Jedním z faktorů zdražujících cen potravin jsou také vyšší náklady na jejich přepravu. A bohužel, i v této oblasti je počínání vlády v posledních měsících naprosto k pláči. Vláda totiž minulý týden s velkou slávou oznámila snížení spotřební daně. V praxi se však toto snížení téměř vůbec neprojeví. Vláda totiž desetikorunovou spotřební daň po měsíci odkladů snížila o směšné 1,5 koruny. Řidiči Škody Fabie tak při natankování plné nádrže ušetří cca 72 korun, tedy ani ne stokorunu. A jako by nestačilo, že vláda reaguje pozdě a špatně, tragédii jejího počínání završuje fakt, že opatření bude dle plánu platit až od června a pouze do konce září. Ušetřené peníze pak stejně ve finále lidé odevzdají v obchodě za zdražující se potraviny, které vláda neřeší pro jistotu vůbec. Těžko tak vnímat tohle úsporné opatření jinak než jako další prázdné gesto Fialova kabinetu, aby bylo co odprezentovat na tiskovce. Počínání vlády trefně shrnul ve facebookovém komentáři Jaroslav Plesl: „Měsíc odmítat snížení spotřební daně u PHM jako populismus, a pak deklarovat snížení spotřební daně o zcela neefektivních 1,50 Kč, to je jako odmítat se v lednu obout, protože hodného nestudí, a pak si vzít do sněhu vietnamky. Jsi za pitomce hned dvakrát.“

 

A tak se při pohledu na fotky front na potravinovou pomoc ptám, Petře Fialo, kam až chcete nechat tohle zajít? Jak je možné, že v civilizované zemi ve středu Evropy stojí v roce 2022 frontu na jídlo zástupy lidí, kteří si potraviny zkrátka nemůžou dovolit? Podle dostupných informací navíc 30 % lidí přišlo pro potraviny zdarma vůbec poprvé. Vzhledem k nezpomalující inflaci, která podle posledních dat dosahuje až 13 %, se navíc dá čekat, že počet lidí, kteří zůstanou závislí na potravinové pomoci bude v následujících měsících dále růst.

 

Frustraci lidí myslím dobře demonstrují citace zoufalých lidí z potravinové fronty z článku na Seznamzpravy.cz:

 

"Je to teď špatné. Jsem na dítě sama. Chleba a máslo šly hrozně nahoru. Rostou ceny základních potravin,“ vysvětluje žena, co ji dovedlo až do fronty na potravinovou pomoc.

 

Zvedli nám zálohy za vytápění o 250 procent. Jestli jídlo půjde ještě víc nahoru, tak nevím, co budu dělat."

 

Dávky mi zamítli. Chápu, že se pomáhá uprchlíkům, ale já pracovala a přispívala do systému a nic nedostanu,“

 

Petře Fialo, vaše vláda nechává vlastní lidi vyhladovět. A co děláte Vy? Rušíte interpelace, abyste se ze svého zoufalého vládnutí nemuseli zpovídat a místo toho se lidem smějete do obličeje na srazech starých kádrů! Uvědomte si, že interpelace nemají sloužit k uspokojení opozice, ale primárně jako nástroj k tomu, abyste své konání, i když ve vašem případě spíše nekonání, vysvětlili lidem. Abyste jim vysvětlili, proč kvůli vaší nečinnosti nemají na topení, banány, nebo na máslo a proč musí stát frontu na potraviny zdarma, když je jejich vlastní vláda, kterou si zvolili, nechala na holičkách.

 

Tahle vláda ODS je tak na nejlepší cestě vyrovnat se svou popularitou vládám Mirka Topolánka a Petra Nečase. Proto nikoho asi moc ani nepřekvapí fotky z proběhlého sjezdu Občanské demokratické strany, kde se to starými tvářemi jen hemžilo. A nálada podle fotek nebyla vůbec špatná. Pánové si zjevně nahrabali dost, a tak je jim určitě lépe než lidem, kteří se ve frontě na potraviny modlí, aby na ně zbyla alespoň masová konzerva.

 

Podivná Mackova privatizace Knižního velkoobchodu Praha, kauza Promopro, Bémova Opencard, nebo Kočárníkovy lehké topné oleje, kauza Diag Human a nespočet dalších. To je účet porevoluční ODS. Zpackaná privatizace, to je několik set miliard korun, o které byli občané okradeni i Vaší vinou. Místo toho, aby strana pod Fialovým vedením prošla jistou reflexí a odřízla se od minulosti, kvůli které dnes řada Čechů nemá čím topit a co jíst, vidíme na sjezdu přehlídku starých kádrů, které se u stolečků s cedulkami "VIP" smějí asi tomu, do jaké záhuby se Česko řítí pod taktovkou jejich novodobých následovníků. A jako host si přijede i vrchní Pirát Ivan Bartoš... Tolik asi k pirátskému heslu "pusťte nás na ně". Myslím, že kdy voliči Piráty na staré kádry pouštěli, asi nezamýšleli, že se s nimi jejich předseda bude jezdit bratříčkovat na sjezdy.

 

Pojďme ale raději do zahraničí. A rovnou na pokrytectví USA. Amy Goodman, šéfredaktorka amerického pořadu „Demokracie Nyní“ (Democracy Now) připomněla, že přesně před 12 lety, 5.dubna 2010, Wikileaks zveřejnila šokující video, nazvané „Civilní (vedlejší) ztráty“ (Collateral damage), na němž americká helikoptéra střílí na dav lidí v Bagdádu. Mezi zabitými byli i dva novináři agentury Reuters. Hlasový záznam zaznamenal smích amerických pilotů i povolení jejich nadřízeného k útoku. Od té doby vojenské konflikty a zločiny, které je doprovázejí, proběhly namátkou od Konga po Sudán, od Etiopie a Tigraj po Libyi. Od Jemenu k Burmě a Západní Papue. USA ani Rusko neratifikovaly Mezinárodní trestní tribunál (ICC), a tak USA nikdy nedovolily, aby se ICC zabýval válečnými zločiny, k nimž došlo pod jejich vedením – mj. v Afghanistánu. Amy Goodman proto zdůrazňuje, že je od prezidenta Bidena pokrytecké nazývat prezidenta Putina „válečným zločincem“ a současně odmítat jurisdikci ICC.

 

Sledované volby se konaly ve Francii. Jean-Luc Mélenchon, radikálně levicový kandidát, který se hlásí k mnohým komunistickým myšlenkám, se do druhého kola neprobojoval o pouhá 1,5 %. I tak získal významných 22 % a skončil těsně za Le Penovou. Není bez zajímavosti, že o tomto kandidátovi česká média prostě mlčela. Ostatně, jak to dělají vždy, když se jim někdo nehodí do předem připravené škatulky. Kdyby se dostal do druhého kola, tak mám pocit, že se ani jako druhý nebude v českých médiích řešit a rovnou se bude mluvit jen o Macronovi. Přitom – na rozdíl od Marine Le Pen, kvůli jejíž frakci v Europarlamentu jsou čeští občané nuceni jíst předražené šunty v českých obchodech - Mélenchon prosazuje snížení důchodového věku na 60 let a zmrazení cen energií. Konflikt na Ukrajině odsoudil, ale zdůraznil, že pro postoj V. Putina má pochopení, neboť jeho obavy z vojsk NATO na ruských hranicích jsou zcela oprávněné.

 

 

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=gqvhB3rMzt4

 

Zde si, prosím, vytiskněte petici proti umístění vojenských základen na území ČR a dejte ji podepsat každému, komu tato nehoráznost chystaná vládou není lhostejná: https://www.kscm.cz/sites/default/files/petice_proti_pritomnosti_cizich_vojsk_na_uzemi_ceske_republiky.pdf?fbclid=IwAR3kFOQmBLf2uYLBNBsVgZCJ4_bW02HlMszfAwP7Pm8hMvoqzCQUjs-sl3E

 

Připojuji rovněž odkaz na rozhovor pro Parlamentní listy:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Kdopak-nam-zprivatizoval-zasobniky-plynu-Omluvite-se-lidem-Predsedkyne-KSCM-vypravi-jak-skoncila-na-bruselske-tapete-hanby-698682

 

Přikládám i mé vystoupení v Evropském parlamentu:
https://www.youtube.com/watch?v=0XTKZD9JM5c

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bez obalu s K. Konečnou 12. týden 2022

(21.3.2022 – 27.3.2022)

 

Skončil 12. týden roku 2022… Když jsem před několika měsíci začala pravidelně vydávat své týdenní souhrny Bez obalu, bylo mi jasné, že s tehdy ještě nastupující asociální pravicovou vládou nebude o dostatek materiálu nouze. Četnost a závažnost kauz hnutí STAN však překvapila i mě, ačkoliv jsem dlouhodobě patřila k těm, kteří marketéry pečlivě budované image "hnutí pro slušnou politiku" nevěřili. Stačí se podívat na výčet zástupců STANu s jejich přívlastky a jistě si živě vybavíte kauzy, které Starosty otřásly za několik posledních měsíců. Ke Kypřanovi Michalikovi a studentovi Farskému se teď nově přidal právník Polčák a posledních dnech v médiích často skloňovaný termín "polčákovné".

 

Místo toho, aby se představitelé vládního hnutí předháněli v tom, jakým způsobem pomoci řadě živořících lidí v České republice, kterým se zvyšují ceny všeho a všude, soutěží raději Starostové se svými skandály o čelní místa na titulních stránkách novin. V nedávném vydání Bez obalu jsem tak trochu v nadsázce zmínila, že hnutí STAN s takovou brzy dojde personál. Teď po dalším týdnu to ale s nejnovější kauzou Stanislava Polčáka pomalu přestává být nadsázka.

 

A o co tedy v kauze Polčákových odměn jde? Na počátku byla krátká smlouvička o pěti stranách a jedné další stránce s přílohou. Po prozkoumání čísel budete ale zřejmě lapat po dechu podobně jako já, když jsem se z médií o inkriminovaných částkách dozvěděla. Konkrétně šlo o smlouvu mezi Polčákem a obcí Vlachovice, které europoslanec pomáhal ve věci speciálního zákona o odškodnění za výbuch muničního areálu ve Vrběticích. Hodinová sazba právníka Polčáka? 46 700 korun. Za 62 hodin práce vydělal Stanislav Polčák neuvěřitelných 2,9 milionu korun, tedy částku, na kterou většina lidí musí dřít roky. Starosta Vlachovic i sám Polčák minulý týden - opět "velmi překvapivě" - odmítli smlouvu zveřejnit a po kolečku tradiční snahy o hašení požáru se Polčák – opět až vlivem společenského tlaku – vzdal funkce místopředsedy STAN. Ze seznamu úkonů právní služby se tak například dozvíme, že za dvouhodinovou letní schůzku s tehdejším ministrem vnitra Janem Hamáčkem dostal Polčák inkasoval přes 90 tisíc korun. Tak snad měl alespoň dostatek slušnosti na to, aby byl oběd na něj…

 

Vlachovice přitom byly pouze jednou z obcí, které Polčák ve věci odškodnění zastupoval. Celkově si za podobnou činnost přišel na 7,75 milionů korun. Docela slušná brigáda. Co považuji za naprosto skandální, tak jsou výhružky soudem, které Polčák praktikoval dle slov místostarostky Slavičína, ačkoliv byla mezi Polčákem a obcí předem sjednána jednorázová odměna ve výši deseti tisíc korun. Nynější zřeknutí se odměny lze tak těžko vnímat jinak než jako prázdné gesto, kterým se Polčák snaží zachránit neexistující poslední zbytky morálního kreditu, podobně jako před ním jeho kolegové Michalik a Farský. Tohle je, dámy a pánové, hnutí STAN v kostce. Hnutí, jehož zástupci nám z vládních křesel nyní kážou o tom, že přišel čas se uskromnit.

 

Bohužel nejde o jedinou zprávu, která mě v uplynulém týdnu nadzvedla ze židle. Vládě se skutečně krátce poté, co protiprávně zablokovala weby označené jako dezinformační, podařilo oficiálně zřídit úřad novodobého cenzora, vzletně nazvaného vládním zmocněncem pro oblast médií a dezinformací. Nikým nevolený pan Michal Klíma bude nyní z popisu své funkce "doporučovat média, skrze která bude komunikace státu realizována". A já měla doposud za to, že odbor médií v České republice existuje pod ministerstvem kultury a realizaci mediálních kampaní je nutno řádně vysoutěžit. Jak jinak tedy vnímat nesmyslný vznik této pseudofunkce a následné dosazení člověka s minulostí v konkrétních soukromých mediích, než jako snahu obcházet platnou legislativu s cílem hlásat jednu a tu jedinou pravdu a ještě k tomu ideálně přihrát několik malých domů starým známým? Další tragikomický počin současného vládního slepence, který nám místo řešení skutečných problémů každým svým krokem spíše škodí. Možná by vláda místo potlačování svobod projevu mohla zkusit něco udělat s ekonomikou, abychom nemuseli ve veřejném prostoru vídat nehorázná prohlášení, oslavující příchod Ukrajinců proto, že se konečně najde někdo, kdo bude ochotný vykonávat práci, za níž nedostane řádně zaplaceno. Podobná slova, která v některých případech začínají znít ze soukromého sektoru, lze totiž chápat jedině tak, že zvyšování konkurence na trhu práce ruku v ruce s ochotou zahraničních pracovníků pracovat za nižší mzdu dlouhodobě povede ke snižování odměn, protože proč by přeci soukromník vyplácel za odvedenou práci adekvátní mzdu, když může najít pracovní sílu, která danou práci odvede levněji? Tenhle jev dlouhodobě nutně musí vést ke zvýšení nezaměstnanosti a nedělám si iluze o tom, že v některých případech bude docházet také k novodobému vykořisťování ve formě porušování práv zaměstnanců, což bude pro pracovníky z Ukrajiny stále snesitelnější, než pobyt na válečném území. A vláda zatím opět mlčky přihlíží a raději přemýšlí o tom, která média zakázat příště, abyste si o těchto nepříjemných věcech ani nemohli přečíst…

Ráda bych také otevřela problematiku marží, která je nyní hodně často skloňovaná v souvislosti s čerpacími stanicemi a pohonnými hmotami, ačkoliv se jedná o jev, který je takovou českou specialitou i co se týče nákupu potravin v supermarketech. Nadměrné přirážky za potraviny se dle nedávných průzkumů týkají především velkých zahraničních řetězců a způsobují tak umělé navyšování cen zboží, když provize supermarketů v mnoha případech za stejné zboží dvojnásobná, než jakou si účtují maloobchodní prodejci na venkově. Kromě toho, že tímto způsobem dochází k absurdním rozdílům v cenách potravin, na pováženou je samotná výše marže, u níž se průměr pohybuje dokonce nad sto procenty, zhruba na hranici 120 %!

 

Mám tady ještě malý kvíz: Schválně, zda poznáte autora tohoto citátu: "Styděl jsem se, když jsem četl, že skupina států se zavázala vydávat dvě procenta HDP na nákup zbraní v reakci na to, co se nyní děje. To je šílenství. Skutečnou odpovědí není více zbraní, více sankcí, více politických a vojenských aliancí, ale jiný přístup k vládnutí světu, ne cenění zubů." Že by to mohla být klidně slova moje, nebo někoho z mých spolustraníků? Ve skutečnosti jde o prohlášení papeže Františka, takže jsem zvědavá, zda jej také bude mít tuzemská politická scéna včetně lidovců za extrémistu jen proto, že si dovolí tvrdit, že kupování a vyrábění zbraní nikdy nevedlo a nevede k řešení problémů a mír je třeba hledat primárně za kulatým stolem.

 

A na závěr se pojďme podívat ještě na jednu zprávu ze zahraničí:

Úřad Vysokého komisaře pro lidská práva (OHCHR) nedávno oznámil, že bombardování Jemenu koalicí vedenou Saudskou Arábií zasáhlo záchytné středisko v severním městě Sa´ada při němž zahynulo 91 lidí a mnoho dalších bylo zraněno. Podle OSN Jemen i nadále čelí „nejhorší humanitární katastrofě na světě“. Minulý týden UNICEF oznámil, že zatím bylo zabito více než 10 000 dětí, což znamená, že denně umírají v průměru 4 děti. Mimochodem – tato katastrofa má podporu z Bílého domu, tedy Spojených států Amerických. Říkám to proto, že jsem nezaznamenala žádné srdceryvné obrázky v televizi. Žádné demonstrace před velvyslanectvím USA, nebo jemenské vlajky na Facebooku. Přitom podle OSN pokračování války povede k tomu, že téměř dvě třetiny obyvatel bude trpět hlady. Již dnes hlady trpí 17.4 milionů civilistů a odhaduje se, že do konce roku půjde o 19 milionů. To reprezentuje 62% obyvatelstva a růst o 8 milionů od začátku konfliktu. Podle OXFAMu válka na Ukrajině zhoršila situaci tím, že chybí dodávky obilí a oleje na vaření. Jemen dováží 42 % svého obilí z Ukrajiny a jeho cena již prudce stoupá. V hlavním městě Sana se zvýšila cena chleba o 35 % od začátku bojů na Ukrajině. Lidé si již nemohou dovolit čerpat vodu na zavlažování svých plodin a v některých oblastech již nemají prostředky na zaplacení pitné vody a jsou nuceni pít závadnou vodu. V mnoha městech jsou lidé bez elektřiny až 12 hodin denně. Vládní úředníci dostali své platy naposledy v roce 2016.

 

 

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=F12EDSfe0aM

 

Dále přikládám poslední rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Chleba-za-60-korun-A-dost-Omezit-vyvoz-plodin-Sefka-komunistu-jde-proti-vlade-697050?fbclid=IwAR22cORuoJozsHVd0xUNp9O1zjYOWn_mX0TgI3NNL2LZLvpNV1WzrVv2SHs

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Souhrnná informace za 10. týden 2022
(7.3.2022 – 13.3.2022)

 

Zdravím všechny u 10. dílu Bez obalu v roce 2022!

 

Začínám být alergická na slova, že svoboda něco stojí, nebo bezpečnost je drahá a musíme rozjet kolo válečného zbrojení. Je mi líto každé oběti ve všech válkách. Bez ohledu na jeho národnost, barvu pleti nebo politické vyznání. Ale já jsem česká politička a vadí mi, když se naše země stává figurkou na světové geopolitické šachovnici mezi USA a Ruskem. Proč mají být čeští občané obětí tohoto sporu. A teď z nějakého ideologického rozhodnutí má být českým občanům snižována životní úroveň? Na to neexistuje žádný smysluplný důvod. Vždyť my sami ještě zdaleka nedosahujeme – ačkoliv nám to slibovali do 5 let – úrovně Německa nebo Rakouska. Česká vláda by měla mít v první řadě na vědomí český zájem. Zatím však pětikoalice funguje jako banda amatérů a ignorantů, kterým je úplně jedno, jak vše dopadne na obyvatele České republiky. Pana Fialu, Bartoše, Rakušana, Černochovou, Vondru ani další to při jejich platech bolet nebude. Ani cenu pohonných hmot nemusí ve svých limuzínách řešit, ale jsou tu lidé, kteří mají podprůměrné mzdy, nízké důchody. A ti to řešit musí.

 

Tématem číslo jedna v uplynulém týdnu byly jednoznačně raketově rostoucí ceny pohonných hmot, které se na mnoha čerpacích stanicích vyšplhaly v případě benzínu i nafty nad astronomických 50 korun za litr. V této souvislosti si hned na úvod vypůjčím citát slovenského ekonoma, profesora Staňka, který při hodnocení ekonomických dopadů rusko-ukrajinského konfliktu trefně připomíná, že „kdo obchoduje, je bohatý, zatímco kdo bojuje, je chudý.“ I proto nadále vyzývám k řešení stávající situace formou dialogu, nikoliv formou zmrazení obchodních styků, které se mnohdy týkají surovin, za které Evropa aktuálně zkrátka nemá alternativu. A to je bohužel něco, co evropským lídrům, jak se zdá, zatím vůbec nedochází. Půjčím si pro demonstraci několik dalších údajů od profesora Staňka. Import hliníku a titanu z Ruska tvoří 70 až 90 % veškerého importu těchto kovů do Evropské unie, přičemž cena hliníku na trzích vzrostla pro výrobce aut za poslední čtyři měsíce již o 60 %. To je skutečnost, kterou brzy pocítíme na rostoucích cenách dopravních prostředků a dalším zdražování.

 

Namísto cestování tak čím dál více lidí bude nuceno víc a víc setrvávat doma, kde jim ovšem i díky neschopnosti naší vlády bude hrozit to, že si zkrátka nebudou mít čím zatopit. Za naprostý výsměch v tomto ohledu považuji výzvu pirátského poslance Michálka, který chce zasadit Putinovi zásadní ránu tím, že si lidé zkrátka ztlumí topení, a tak se nebude spotřebovávat tolik ruského plynu. Další fáze bude rada, aby přestali topit úplně. Vítejte v Evropě 2022 v podání Pirátů a dalších fanoušků Green Dealu. To, že pan Michálek doplnil svou výzvu fotkou u elektrického přímotopu už asi ani nemá smysl komentovat...

 

Zajímavé přitom je, že ve stejný den, kdy nám předseda vlády Fiala tvrdí, že s cenami pohonných hmot nic dělat nejde, na čerpacích stanicích u našich sousedů na Slovensku, lze natankovat benzín v přepočtu za 41,5 Kč za litr a naftu dokonce za 39 korun. To, co je na Slovensku běžné, je u nás bohužel passé. Předseda vlády Petr Fiala je totiž zaneprázdněn vysvětlováním toho, proč věci nejdou. A jeho koaliční partneři od elektrických přímotopů radí lidem, aby si doma ztlumili topení.

 

KSČM přitom navrhuje jasné, rychlé a účinné řešení! 

 

  1. Zastavit obchodování s emisními povolenkami. K tomu jsme jako KSČM vládu vyzvali otevřeným dopisem již před čtvrtrokem. To, že se neobtěžovali vládní papaláši odpovědět, bych jim prominula, kdyby ovšem v této věci něco konkrétně dělali. Čtvrt roku ovšem nehli ani prstem. Přitom vyvázání se z nesmyslného obchodu s emisními povolenkami by přineslo dlouhodobé zlevnění ceny energie až o 30 %.

  2. Snížit DPH u energií. Do chvíle, než vláda nalezne dlouhodobější řešení – chce-li ho tedy hledat – je to ideální nástroj, jak utlumit brutální růst cen. Proto k němu také přistoupily například vlády Španělska, Belgie, Polska a dalších.

  3. Zastropování cen PHM. Dalšímu růstu cen pohonných hmot by vláda mohla snadno zabránit využitím zákona o cenách a jejich zastropováním ve státním podniku ČEPRO, který vlastní čerpací stanice EuroOil. Osobně nerozumím tomu, na co ještě vláda čeká a proč nedošlo na zastropování cen již v uplynulém týdnu, obzvlášť v situaci, kdy cena nafty i nadále roste. Zastropováním cen by došlo k vytvoření konkurenčního prostředí pro pumpaře, kteří spekulativně ženou ceny paliv nahoru. Jednoduché řešení, které by ve svém důsledku okamžitě alespoň trochu ulevilo peněženkám inflací sužovaných Čechů. To je ale, jak se zdá, bohužel v nedohlednu...

  4. Nulová sazba DPH u základních potravin. Při inflaci, jež už v lednu překonala 11 % a rychlosti zdražování, by vláda měla urychleně pomoct těm, pro nichž už je i nákup základních potravin nedostupným luxusem!

  5. Důsledně využívat zákona o cenách. Nedělám si iluze, že při růstu ceny ropy si nepřihřáli svou polívčičku i majitelé čerpacích stanic. Zvláště, když se vrátím ke srovnání se sousedním Slovenskem. Bohužel KSČM jako jediná upozorňovala již dříve, že to není jediný problém. Přehnané marže totiž mají i obchodní řetězce. Ty mnohdy dosahují astronomických 150 %, což je nevídaná věc. A překvapivě na český občan platí zahraničním obchodním řetězcům v průměru téměř o polovinu větší přirážku, než třeba Němec nebo Rakušan, jejichž kupní síla je mnohem vyšší. I tady je na místě použití zákona o cenách a k tomu vládu vyzýváme!

 

Dle zpráv z uplynulého týdne totiž plánuje Evropská komise ještě letos snížit dodávky plynu z Ruska o dvě třetiny, přičemž realizace tohoto plánu bude z velké části přímo na vládách jednotlivých států. Při sledování počínání, nebo spíš nečinnosti naší vlády, se tak už nyní děsím toho, co nás příští zimu čeká. Alternativou k ruskému plynu má totiž být zkapalnělý zemní plyn. Jeho cena za metr krychlový se pohybuje zhruba někde na trojnásobku ceny ruského plynu. Dá se tedy čekat, že i příští rok budeme zase "best in gas prices", kdy ceny u nás porostou ve srovnání s našimi sousedy několikanásobně víc, zatím co náš premiér bude zase jen bezradně krčit rameny. Ostatně o nevýhodnosti odběru LNG pro Českou republiku varují analytici dlouhodobě, a tak bohužel řadě českých domácností hrozí, že si příští zimu již nezatopí, jelikož na to prostě nebudou mít. Vláda by měla přijít okamžitě s plánem na to, jak chce kritickou situaci s nedostatkem plynu příští rok řešit, protože situace, kdy se lidé strachují, zda v zimě vůbec budou mít čím topit, prostě v roce 2022 není v civilizovaném světě možná.

 

Absolutně také nerozumím rétorice Pirátů, kteří Den vstupu České republiky do NATO oslavili na sociálních sítích konstatováním, že členství v NATO pro nás nemá alternativu. To jako s NATO na věčné časy a nikdy jinak? Hodně odvážné tvrzení v současné době, když se podíváme, do jaké situace nás členství v této organizaci dostalo, kdy jsou suverénní evropské státy rukojmím ve velkém geopolitickém střetu USA a Ruska. Zastavení odběru ropy Spojenými státy může a nejspíš také bude resultovat zastavením dodávek plynu, které se Ameriky v čele s Joem Bidenem příliš nedotkne, ale u nás bude znamenat další drastické zvýšení cen energií pro lidi, které už českou mzdou prostě nebudou schopní dál platit. To mi nezní zrovna jako situace, ve které bychom se neměli poohlížet po alternativě, která bude konečně znamenat ochranu našich národních zájmů a daleko větší neutralitu. Ale to je zřejmě pánům Michálkům a podobným jedno, ti si jen ztlumí přímotop, nebo si své poslanecké kanceláře zase vytopí počítačem při těžení bitcoinů, jako tomu bylo už v minulosti.

 

 

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=DPCeQveZHa0

 

Dále přikládám poslední rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Bezna-ceska-rodina-je-drcena-vysokymi-cenami-Vlada-Nic-Sefka-komunistu-vytahla-cisla-695619?fbclid=IwAR1bOe-nSdYEo0nzvE7z7sontTZTR4dxkf1869ud4sx4GBurV4-jDcZi1yA

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Souhrnná informace za 8. týden 2022
(21.2.2022 – 27.2.2022)

 

Vážení čtenáři Haló novin, zdravím Vás u letošního 8. dílu Bez obalu!

 

Všude okolo nás se valí zprávy z rusko-ukrajinského konfliktu. Já si k tomu dovolím čtyři poznámky:

Za prvé – KSČM, stejně jako celá řada komunistických stran na celém světě, odsoudila vojenské řešení konfliktu. Stejně jako jsme odsuzovali to, co se na Ukrajině od roku 2014 dělo; stejně jako jsme odsuzovali vojenské ataky v Jugoslávii, Iráku, Afghánistánu, Libyi, Sýrii i jinde.

 

Za druhé – při každém mém vyjádření jsem konfrontována s tím, že nejdu ruku v ruce s mainstreamem a nehoruji pro dodávky zbraní za stovky milionů z ČR a miliardy z EU. Skutečně jsem toho názoru, že více zbraní nerovná se cesta k míru. I malé dítě přece ví, že požár nesmí hasit benzínem. A to přesně podle mě dodávky zbraní do místa konfliktu dělají. Bohužel KSČM toto prosazuje jako jediná. Všechny ostatní strany jsou pro masivní zbrojení a přidávání desítek miliard na vojenský rozpočet.

 

Třetí poznámka – velmi mne překvapilo prohlášení nejvyššího státního zástupce Igora Stříže (dostupné zde: https://verejnazaloba.cz/nsz/informace-k-moznym-trestnepravnim-limitum-svobody-projevu-ve-vztahu-k-situaci-na-ukrajine/) , aby si Češi dávali pozor na to, co říkají a píšou. A ptám se, proč podobný text nevydalo nejvyšší státní zastupitelství i v jiných případech? Už jsem jmenovala – například při napadení Libye, Sýrie, nebo třeba při útoku USA na iránského generála před dvěma lety. A naprosto souhlasím s textem otevřeného dopisu advokáta Jindřicha Rajchla, v němž mj. stojí: „Coby občan této země jsem hluboce znepokojen a coby advokát s více než dvacetiletou praxí jsem zcela šokován Vaším veřejným prohlášením, či spíše výhrůžkou, že orgány činné v trestním řízení jsou připraveny monitorovat a následně trestně stíhat veřejné projevy podpory či souhlasu s útokem Ruské federace na Ukrajinu ze strany občanů České republiky. Všechna státní zastupitelství totiž ze zákona musí vždy a za všech okolností zůstat zcela apolitickými a měřit všem stejným metrem, bez ohledu na to, jaká je oficiální politika aktuálně zvolené vlády. Nejvyšší státní zastupitelství by se tímto imperativem mělo řídit ještě důsledněji. Ač nejsem naivní a jsem si vědom, že ne vždy tomu tak po roce 1989 bylo, nezaregistroval jsem jediný případ, kdy by se hlava prokuratury naší země takto otevřeně propůjčila oficiální vládní a stranické linii a veřejně pohrozila občanům naší země kriminalizací veřejného projevu jejich svobodného názoru. Váš krok považuji za flagrantní porušení Vaší povinnosti jednat vždy a za všech okolností nestranně a bez ovlivnění ze strany vrcholných politických představitelů této země. Současný vojenský konflikt na Ukrajině představuje bezesporu nesmírnou tragédii pro místní obyvatele a v konečném důsledku i pro Evropu a celý svět. Nicméně názory na příčiny jeho vzniku a míry zavinění jednotlivých stran, jež se jej účastní se mohou naprosto zásadně lišit dle úhlu pohledu každého jednoho člověka dle jeho vlastních zkušeností a osobních, často vysoce emocionálních prožitků. Jistě si všichni, včetně Vás, dokážeme představit, že pro ty osoby, jejichž známí, přátelé, či dokonce členové rodiny z řad ukrajinské národnosti byli po vstupu vojsk Ruské federace zraněni či usmrceni, budou považovat tento akt za vojenskou agresi a prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince. Avšak stejně tak jistě existují lidé, jejichž známí, přátelé či příbuzní z řad ruské národnosti byli zraněni či usmrceni při ukrajinsko-ruských konfliktech v období před zahájením této válečné operace, kteří budou krok ruské strany vnímat jako zcela důvodný a budou jej veřejně obhajovat. Skutečně jste přesvědčen, že tito lidé představují společenské nebezpečí pro naše spoluobčany a že je Vaším úkolem tyto lidi vyhledávat a trestně stíhat? Jsem bytostně zvědav, zda budete s ohledem na požadavek rovnosti občanů před zákonem podobně trestně stíhat osoby schvalující invazi vojsk USA do Iráku v roce 2003 pod dnes prokazatelně vědomě falešnou záminkou o existenci zbraní hromadného ničení na území tohoto státu. Nebo snad není válka jako válka a jeden ukrajinský život má jinou cenu než život irácký?“

 

Poslední poznámka směřuje k děsivé rusofobii, která se vzedmula. Rozumím planoucím emocím, které nyní řada lidí v Česku pociťuje. Právě těmito emocemi bychom si ale neměli bez ohledu na vyhrocenost situace nechat zatemňovat úsudek a pokaždé bychom měli jednat tak, jak nám morální kompas radí bez ohledu na vášně, které stávající tragická situace na Ukrajině budí. Některé projevy rusofobie v reakci na Rusko-Ukrajinský konflikt v posledních dnech jsou totiž už značně přes čáru a na mysl přichází několik děsivých paralel, které by měly raději zůstat spát v minulosti. Ani současná ruská agrese by neměla vést k přepisování historie a k cíleným útokům vůči celému ruskému národu, obzvlášť v případech, jsou-li adresáty těchto útoků ruští občané, kteří na nastalé situaci nenesou žádný díl viny a nijak se na ní nepřičinili.

 

Za jeden z takových projevů považuji například facebookový status pražského zastupitele za TOP09 a profesora z Vysoké školy ekonomické, Martina Dlouhého, který vyzval k bojkotu ruských studentů na českých školách. Pan Dlouhý ve svém statusu označil výuku studentů nepřátelského státu za morálně nepřijatelnou, pro mě je to naopak snaha o nastolení narativu kolektivní viny, která je morálním dnem a něčím, co podle ve vysokoškolského prostředí v roce 2022 opravdu nemá co dělat.

 

Bohužel však nešlo o ojedinělý přestřel a podobných projevů se ve veřejném prostoru v uplynulém týdnu objevilo nepočítaně. A to nejen v podání konkrétních jednotlivců, ale bohužel i v případě oficiálních stanovisek institucí, u kterých bych v dané situaci obzvlášť čekala, že svými kroky budou nabádat především k míru – nikoliv podněcovat posilování pocitu kolektivní viny. Například přerušení spolupráce Masarykovy univerzity s ruskými univerzitami je pro mě zcela nepochopitelným krokem, který se ve svém důsledku dotkne především lidí, kteří se situací na Ukrajině nemají vůbec nic společného. Kromě akademické obce lze najít podobné projevy společenské hysterie dokonce ve zdravotnictví, kde některá zdravotnická zařízení odmítají ošetřovat pacienty s ruským občanstvím v případě, odmítnou-li podepsat nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajinu. Takovéto projevy diskriminace by na akademické ani lékařské půdě neměly mít v civilizovaném světě svoje místo a je potřeba je odsoudit za každé situace, ať už jsou namířené proti komukoliv.

 

Projevem nesmyslné celospolečenské hysterie jsou také návrhy na přejmenovávání hotelů, ničení památníků rudoarmějců, nebo dokonce ničení majetku a vandalství na organizačních jednotkách KSČM, ačkoliv se sama dlouhodobě veřejně vyslovuji pro mírové řešení celého konfliktu. Ze srdce vás všechny žádám a prosím, zkusme se i nyní ve vypjatých chvílích chovat za každé situace tak, abychom se jednou, až se budeme ohlížet zpět, nemuseli za své jednání stydět.

 

Mezi všemi prohlášeními představitelů české vlády, které místo snahy o tlumení emocí spíše přilévají olej do ohně, by se ale neměly zcela ztratit další skutečnosti, které se u nás na politické scéně odehrály.

 

Pravicová asociální vláda Petra Fialy totiž i v uplynulém týdnu prokázala svou bezbřehou aroganci a znovu jasně demonstrovala, že po volbách a při korytech již necítí potřebu se komukoliv s čímkoliv zpovídat. Přes výzvy KSČM, opozice, ale i spousty zástupců veřejnosti, odmítla vláda schválit program schůze Sněmovny, dle kterého by musela veřejně vysvětlit okolnosti a načasování podepsání pro Českou republiku zcela nevýhodné smlouvy o dole Turów. Smlouvy, kterou i ekologické organizace, dlouhodobě se tématem Turówa zabývající, označují za skandální. Českým občanům tak nezbývá nic jiného než nyní věřit Markétě Pekarové Adamové, která ještě před nedávnem označovala finanční kompenzace za důl Turów za směšné, aby ty stejné kompenzace, tajně a rychle schválené, před veřejností utajované, nyní ve svých facebookových statusech vyzdvihovala. Chápu, že takové názorové veletoče se vysvětlují dost těžko, a proto je prostě snazší se jakékoliv obhajobě před lidmi ve Sněmovně vyhnout.

 

Na povrch vyplavala také další ukázka kmotrovství u ODS, která znovu dokazuje, že i s novými tvářemi v čele jde o stranu se stejnými praktikami, jako v dobách její největší slávy za Topolánka a Nečase. Nová kauza se týká oblíbeného přírodního areálu s vodní nádrží Džbán, kterou Pražané dlouhodobě hojně využívají v letních měsících ke koupání a rekreaci. Navzdory memorandu o bezúplatném převodu státního majetku na město, pod kterým byli podepsáni současní pražští politici ODS, totiž v roce 2012 došlo k jeho dražbě. Dále už se dá pokračování příběhu v režii ODS snadno domyslet. Dražba pozemku o 180 tisících metrů čtverečních nebyla zveřejněna na úřední desce, proběhla zcela náhodou těsně před Vánoci a pozemky koupila firma Molepo, registrovaná v daňovém ráji bez dohledatelného záznamu o jejích majitelích, u kterých se později investigativním novinářům podařilo prokázat jasnou vazbu na další představitele ODS. Letos tak Džbán podle všeho už nebude sloužit veřejnosti ke koupání z důvodů plánované developerské výstavby bytů, které si stejně zase nikdo z běžných občanů nebude moct dovolit a skončí tak v rukou spekulantů s nemovitostmi. Nic na tom zjevně nezmění ani devět tisíc podpisů pod peticí, která žádá zachování rekreačního charakteru místa a zpětné vykoupení pozemků do veřejného vlastnictví. Krásná ukázka praxe zacházení s veřejným majetkem v podání vládnoucí ODS.

 

Díky za to, že jste dočetli až sem a budu se těšit opět za týden!

 

 

 

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=5w_fn3-ZkCQ

 

Přikládám rovněž sestřih mého vystoupení na Českém rozhlase: https://www.youtube.com/watch?v=bWfbylyFoXU

 

Dále vystoupení v CNN Prima News s poslancem TOP09 Kolářem: https://fb.watch/brAHhuitxm/

 

A ještě vystoupení v Partii Terezie Tománkové: https://fb.watch/bsBknVVtph/

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Souhrnná informace za 6. týden 2022
(7.2.2022 – 13.2.2022)

 

Vážení čtenáři,

6. týden letošního roku je za námi, a tak Vás vítám u dalšího vydání pořadu Bez obalu.

 

Kromě úspěchů našich olympioniků jej stejně jako týdny předešlé charakterizovaly také zmatky a absolutní amatérismus Fialovy vlády, kde levá ruka neví, co dělá pravá. Proti zcela chaotickému způsobu vládnutí současné koalice se také začíná ozývat čím dál více odborníků napříč obory a došlo již také na stávkovou pohotovost.

Teď ale k oněm konkrétním zmatkům naší schizofrenní vlády. Zatímco ministr Válek nadále vede žabomyší válku se Senátem o pandemický zákon, přičemž i v době slábnoucí pandemie a při stabilizovaném stavu nemocnic vyhrožuje nouzovým stavem, proti kterému před volbami a za daleko horší situace ODS srdnatě bojovala, jeho šéf Petr Fiala ve stejný okamžik vyhlašuje, že většina platných opatření v březnu skončí. Tohle je ta jasná a přehledná komunikace v boji s pandemií, na kterou ODS na podzim lákala voliče? To, že na jednání o pandemickém zákonu hraje ministr Válek v Senátu na mobilu karty má být ta profesionalita, kterou nová vláda slibovala?

Není se pak čemu divit, když podle aktuálního průzkumu National Pandemic Alarm vládě nedůvěřuje hned 56 % obyvatel. Přitom se na ni valí kritika z řad právníků, odborářů, ekonomů, ekologů, až pomalu nezbývá nikdo, koho by nová vláda za první tři měsíce vládnutí ještě nestihla popudit. Zcela tristní bilance hned v prvním čtvrtletí vládnutí ukazuje, že Fialova vláda má ideálně našlápnuto popularitou dohnat další nechvalně proslulé vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase. A to zřejmě i co do počtu kmotrů. Nové okolnosti se totiž objevily v kauze poslance za ODS, Karla Krejzy, který na přelomu tisíciletí seděl v představenstvu privatizačního fondu Český holding, jemuž se díky nepovedeným transakcím podařilo prohospodařit skoro tři miliardy korun z kapes více než dvou set tisíc akcionářů. Zatímco Krejzou řízený projekt výstaby obchodně-společenského centra v Českých Budějovicích skončil s dluhy ve výši 130 milionů, Krejza zkrátka rozhodně nepřišel. Před šesti lety si totiž v pražských Kobylisích pořídil za 8 milionů dům z původního majetku fondu. Dům, jehož odhadovaná tržní hodnota činila 20 milionů. A jak to tak u takových transakcí bývá, Krejza dům pořídil přes prostředníka, podnikatele Gerharda Horejska, jenž shodou okolností ve velkém obchoduje s radnicí v Litoměřicích, kde je – ale to je určitě podobnost čistě náhodná – Krejza prvním místostarostou. Jedna z Horejskových firem, Autoleasing Litoměřice, dokonce sídlí právě v domě, který Krejza od Horejska koupil. Horejskovy firmy mají s Litoměřicemi uzavřeny smlouvy v souhrnné hodnotě vyšší než 35 milionů, mimo jiné na zapůjčení pěti elektromobilů a tří hybridů na dva roky za 2 miliony korun. Karel Krejza se k majetkovému a personálnímu propojení s Horejskem – jak jinak – odmítl vyjádřit.

 

Krátce se zastavím také u proběhlého víkendového sněmu hnutí ANO. Ten se sice odehrál bez překvapení a Andrej Babiš, jakožto jediný kandidát na předsedu, svou pozici obhájil. Potvrdily se ale také některé znepokojivé tendence, které v hnutí ANO prozatím bublají pod pokličkou. Ambici stát po Andreji Babišovi v čele strany potvrdil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Ten Ivo Vondrák, který podporuje výstavbu americké vojenské základny v Mošnově. Ten Ivo Vondrák, který se hrdě hlásí k pravici a je pro rušení slev na jízdném, které sama vláda hnutí ANO zavedla. Ten Ivo Vondrák, který chce bojovat s chudobou odebíráním a snižováním sociálních dávek lidem bez práce. Ten Ivo Vondrák, který chce vládnout s ODS. Po podzimních volbách jsem často narážela na názor, že právě hnutí ANO bude v nové Sněmovně hájit z opozičních lavic zájmy levice. Nyní se ale jako velmi realistická jeví situace, kdy v brzké budoucnosti bude v čele ANO člověk, který by nejen s ODS, ale zjevně i s dalšími stranami z koaličního slepence rád vládnul. Hnutí ANO zkrátka není levicové, teď už se tím ani netají a volba nového předsedy po Andreji Babišovi dost možná otevře řadě jeho voličů v tomto ohledu oči.

 

Ruský prezident Vladimir Putin znovu vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k plnění Minských dohod. S prezidentem Macronem se Putin shodl, že ohledně Minských dohod neexistuje jiná alternativa. Putin současně ostře odmítl vyjádření předsedy ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Danilova, který požádal Západ, aby netlačil na Ukrajinu plnit právě Minské dohody. Putin odmítl návrh předložený Dumě na uznání separatistických republik Doněcké a Luhanské oblasti a vysvětlil, že republiky nelze uznat, neboť by to bylo v rozporu s Minskými dohodami, které počítaly s významnou autonomií pro oba regiony. Po devíti hodinách jednání skončila schůzka v normandském formátu především proto, že Ukrajina odmítla přímé jednání se separatistickými republikami, neboť by je tím prý legitimizovala.

 

Britský ministr obrany Ben Wallace potvrdil, že Británie dodala na Ukrajinu švédské ruční protitankové střely NLAW i vojenské instruktory a slíbila co nejdříve dodat další moderní zbraně. Neúspěšné bylo jednání ministrů zahraničí Ruska a Británie Lavrova a Liz Trussové, která zaujala nesmírně jestřábí postoj a vyzvala Rusko, aby okamžitě stáhlo své vojáky od ukrajinské hranice a varovala Rusko, že se proti němu chystají nesmírně rozsáhlé sankce. Britská ministryně si utržila ostudu, když nepochopila Lavrovovu ironii, který se jí zeptal, zda Británie uzná ruskou svrchovanost v Rostovské a Voroněžské oblasti, a Trussová prohlásila, že to Británie nikdy neučiní. Ostudná neznalost ministryně jedné z nejmocnějších zemí. Lavrov jednání se šéfkou britské diplomacie popsal jako dialog němého s hluchým.

 

No a na závěr ještě chytrá rada českých pirátů na závěr: „Nevyrábějme elektřinu v ČR, ale dovážejme ji.“ Jak negativně dopadlo opuštění soběstačnosti v ČR už piráti asi zapomněli. Ale abych nekřivdila pirátskému europoslanci Peksovi, který je autorem tohoto hloupého výroku, tak pozadu nezůstal ani pirátský, ministr zahraničí Jan Lipavský, který prohlásil, že krize potvrdila, že se Evropa obejde bez ruského plynu a může jej nahradit zkapalněným LNG, který lze dovážet z USA. Mimochodem USA vyzvaly Katar, aby zajistil dodávky LNG pro Evropu, což ovšem Katar odmítl s tím, že na to nemá kapacity. Jak upozornil místopředseda KSČM Leo Luzar – Lipavský rovněž pomlčel o faktu, že ruský plyn stojí asi 8 Kč za metr krychlový, kdežto LNG 20-25 Kč za krychlový metr.

 

 

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=NxxUGy3xUhk

 

Dále posílám odkaz na rozhovor v Parlamentních listech, který jsem v uplynulém týdnu absolvovala: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Konecna-Mluvit-se-o-tom-nesmelo-tancuji-jak-USA-piska-Prodane-Slovensko-A-co-nase-vlada-692452?fbclid=IwAR1hXjX1KKy_ZU_7DBQ5RdmzG9wQ97JZaioKmQ_dG1pi4E1wbZ50BaoK_fM

 

A ještě připojuji video přibližující dohodu mezi Slovenskem a USA: https://www.youtube.com/watch?v=jFJl0eengs4&t=2s

 

 

Autor: 
Kateřina Konečná
Zdroj: 
KSČM ,vložil Vebr