Informace předsedkyně ÚV KSČM Kateřiny Konečné

1. 12. 2021

Souhrnná informace za 6. týden 2022
(7.2.2022 – 13.2.2022)

 

Vážení čtenáři,

6. týden letošního roku je za námi, a tak Vás vítám u dalšího vydání pořadu Bez obalu.

 

Kromě úspěchů našich olympioniků jej stejně jako týdny předešlé charakterizovaly také zmatky a absolutní amatérismus Fialovy vlády, kde levá ruka neví, co dělá pravá. Proti zcela chaotickému způsobu vládnutí současné koalice se také začíná ozývat čím dál více odborníků napříč obory a došlo již také na stávkovou pohotovost.

Teď ale k oněm konkrétním zmatkům naší schizofrenní vlády. Zatímco ministr Válek nadále vede žabomyší válku se Senátem o pandemický zákon, přičemž i v době slábnoucí pandemie a při stabilizovaném stavu nemocnic vyhrožuje nouzovým stavem, proti kterému před volbami a za daleko horší situace ODS srdnatě bojovala, jeho šéf Petr Fiala ve stejný okamžik vyhlašuje, že většina platných opatření v březnu skončí. Tohle je ta jasná a přehledná komunikace v boji s pandemií, na kterou ODS na podzim lákala voliče? To, že na jednání o pandemickém zákonu hraje ministr Válek v Senátu na mobilu karty má být ta profesionalita, kterou nová vláda slibovala?

Není se pak čemu divit, když podle aktuálního průzkumu National Pandemic Alarm vládě nedůvěřuje hned 56 % obyvatel. Přitom se na ni valí kritika z řad právníků, odborářů, ekonomů, ekologů, až pomalu nezbývá nikdo, koho by nová vláda za první tři měsíce vládnutí ještě nestihla popudit. Zcela tristní bilance hned v prvním čtvrtletí vládnutí ukazuje, že Fialova vláda má ideálně našlápnuto popularitou dohnat další nechvalně proslulé vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase. A to zřejmě i co do počtu kmotrů. Nové okolnosti se totiž objevily v kauze poslance za ODS, Karla Krejzy, který na přelomu tisíciletí seděl v představenstvu privatizačního fondu Český holding, jemuž se díky nepovedeným transakcím podařilo prohospodařit skoro tři miliardy korun z kapes více než dvou set tisíc akcionářů. Zatímco Krejzou řízený projekt výstaby obchodně-společenského centra v Českých Budějovicích skončil s dluhy ve výši 130 milionů, Krejza zkrátka rozhodně nepřišel. Před šesti lety si totiž v pražských Kobylisích pořídil za 8 milionů dům z původního majetku fondu. Dům, jehož odhadovaná tržní hodnota činila 20 milionů. A jak to tak u takových transakcí bývá, Krejza dům pořídil přes prostředníka, podnikatele Gerharda Horejska, jenž shodou okolností ve velkém obchoduje s radnicí v Litoměřicích, kde je – ale to je určitě podobnost čistě náhodná – Krejza prvním místostarostou. Jedna z Horejskových firem, Autoleasing Litoměřice, dokonce sídlí právě v domě, který Krejza od Horejska koupil. Horejskovy firmy mají s Litoměřicemi uzavřeny smlouvy v souhrnné hodnotě vyšší než 35 milionů, mimo jiné na zapůjčení pěti elektromobilů a tří hybridů na dva roky za 2 miliony korun. Karel Krejza se k majetkovému a personálnímu propojení s Horejskem – jak jinak – odmítl vyjádřit.

 

Krátce se zastavím také u proběhlého víkendového sněmu hnutí ANO. Ten se sice odehrál bez překvapení a Andrej Babiš, jakožto jediný kandidát na předsedu, svou pozici obhájil. Potvrdily se ale také některé znepokojivé tendence, které v hnutí ANO prozatím bublají pod pokličkou. Ambici stát po Andreji Babišovi v čele strany potvrdil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Ten Ivo Vondrák, který podporuje výstavbu americké vojenské základny v Mošnově. Ten Ivo Vondrák, který se hrdě hlásí k pravici a je pro rušení slev na jízdném, které sama vláda hnutí ANO zavedla. Ten Ivo Vondrák, který chce bojovat s chudobou odebíráním a snižováním sociálních dávek lidem bez práce. Ten Ivo Vondrák, který chce vládnout s ODS. Po podzimních volbách jsem často narážela na názor, že právě hnutí ANO bude v nové Sněmovně hájit z opozičních lavic zájmy levice. Nyní se ale jako velmi realistická jeví situace, kdy v brzké budoucnosti bude v čele ANO člověk, který by nejen s ODS, ale zjevně i s dalšími stranami z koaličního slepence rád vládnul. Hnutí ANO zkrátka není levicové, teď už se tím ani netají a volba nového předsedy po Andreji Babišovi dost možná otevře řadě jeho voličů v tomto ohledu oči.

 

Ruský prezident Vladimir Putin znovu vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k plnění Minských dohod. S prezidentem Macronem se Putin shodl, že ohledně Minských dohod neexistuje jiná alternativa. Putin současně ostře odmítl vyjádření předsedy ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Danilova, který požádal Západ, aby netlačil na Ukrajinu plnit právě Minské dohody. Putin odmítl návrh předložený Dumě na uznání separatistických republik Doněcké a Luhanské oblasti a vysvětlil, že republiky nelze uznat, neboť by to bylo v rozporu s Minskými dohodami, které počítaly s významnou autonomií pro oba regiony. Po devíti hodinách jednání skončila schůzka v normandském formátu především proto, že Ukrajina odmítla přímé jednání se separatistickými republikami, neboť by je tím prý legitimizovala.

 

Britský ministr obrany Ben Wallace potvrdil, že Británie dodala na Ukrajinu švédské ruční protitankové střely NLAW i vojenské instruktory a slíbila co nejdříve dodat další moderní zbraně. Neúspěšné bylo jednání ministrů zahraničí Ruska a Británie Lavrova a Liz Trussové, která zaujala nesmírně jestřábí postoj a vyzvala Rusko, aby okamžitě stáhlo své vojáky od ukrajinské hranice a varovala Rusko, že se proti němu chystají nesmírně rozsáhlé sankce. Britská ministryně si utržila ostudu, když nepochopila Lavrovovu ironii, který se jí zeptal, zda Británie uzná ruskou svrchovanost v Rostovské a Voroněžské oblasti, a Trussová prohlásila, že to Británie nikdy neučiní. Ostudná neznalost ministryně jedné z nejmocnějších zemí. Lavrov jednání se šéfkou britské diplomacie popsal jako dialog němého s hluchým.

 

No a na závěr ještě chytrá rada českých pirátů na závěr: „Nevyrábějme elektřinu v ČR, ale dovážejme ji.“ Jak negativně dopadlo opuštění soběstačnosti v ČR už piráti asi zapomněli. Ale abych nekřivdila pirátskému europoslanci Peksovi, který je autorem tohoto hloupého výroku, tak pozadu nezůstal ani pirátský, ministr zahraničí Jan Lipavský, který prohlásil, že krize potvrdila, že se Evropa obejde bez ruského plynu a může jej nahradit zkapalněným LNG, který lze dovážet z USA. Mimochodem USA vyzvaly Katar, aby zajistil dodávky LNG pro Evropu, což ovšem Katar odmítl s tím, že na to nemá kapacity. Jak upozornil místopředseda KSČM Leo Luzar – Lipavský rovněž pomlčel o faktu, že ruský plyn stojí asi 8 Kč za metr krychlový, kdežto LNG 20-25 Kč za krychlový metr.

 

 

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=NxxUGy3xUhk

 

Dále posílám odkaz na rozhovor v Parlamentních listech, který jsem v uplynulém týdnu absolvovala: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Konecna-Mluvit-se-o-tom-nesmelo-tancuji-jak-USA-piska-Prodane-Slovensko-A-co-nase-vlada-692452?fbclid=IwAR1hXjX1KKy_ZU_7DBQ5RdmzG9wQ97JZaioKmQ_dG1pi4E1wbZ50BaoK_fM

 

A ještě připojuji video přibližující dohodu mezi Slovenskem a USA: https://www.youtube.com/watch?v=jFJl0eengs4&t=2s

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(3.1.2022 – 9.1.2022)

 

Moc Vás zdravím u Bez obalu, v němž se budeme zabývat událostmi, které přinesl první týden roku 2022. A nebylo jich málo!

 

A pojďme hned k té nejčerstvější. Piráti měli svůj sjezd. Na tom by nebylo nic zvláštního. Kdyby tedy jeho výsledek nepopřel vše, na čem si tato strana dosud zakládala. Boj proti politickému korytářství, dinosaurům, nekompromisní zahraniční politika, STOPka korupci – to jsou dnes v případě České pirátské strany už jen prázdné proklamace. Celý můj komentář ke sjezdu této strany najdete zde: https://konecnakaterina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=781520.

 

Ale zpět k reálným problémům občanů. Ti vlivem rychle rostoucí inflace nadále chudnou. A vláda, kvůli které statisícům občanů reálně poklesnou příjmy, s tím vlastně nic moc nedělá. Je určitě na místě se ptát, co s tímto trendem vlastně vláda v zemi velikosti České republiky může dělat. Jedním z možných řešení – a KSČM jej má dlouhodobě v programu a jako jediná strana jej také dlouhodobě prosazuje – je budování soběstačnosti. Před listopadem jsme přitom byli velmocí v celé řadě odvětví, ve kterých jsme privatizací a nesebevědomou polistopadovou politikou dobrovolně vyklidili pole ve prospěch zahraničního kapitálu. Ten samozřejmě přináší bohatství jiným, na úkor našich vlastních občanů.

 

Je krize. Toto slovo se na nás valí ze všech stran. Evidentně ale ne pro každého. Agentura Bloomberg v uplynulém týdnu zveřejnila data, dle kterých vzrostlo bohatství pětistovky nejbohatších lidí na zemi o závratný bilion dolarů. Hlavními důvody jsou růst akciových trhů, zdražování nemovitostí a zvyšující se hodnota kryptoměn. Tedy komodity, o jejichž držení si nejchudší skupina obyvatel může nechat jenom zdát. Zkrátka proto, že je nemá kvůli zdražujícím nákladům na bydlení a jídlo za co nakoupit. Jmění pěti set nejbohatších lidí světa pak dohromady dělá už 8,4 bilionu dolarů, což je více než HDP všech zemí světa s výjimkou USA a Číny. Zatím co pět set nejbohatších vlivem pandemie zbohatlo o běžnému smrtelníku těžko představitelnou sumu, podle Světové banky naopak 150 milionů lidí upadlo kvůli koronaviru do extrémní chudoby a dá se očekávat, že s pokračující inflací bude toto číslo nadále růst.

 

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přichází s „geniálním“ nápadem tzv. pracovní karantény. Lidé už dva roky v kuse poslouchají, jak mají žít, s kým se mohou setkávat a jak mohou trávit volný čas a nyní koaliční slepenec konečně představil svůj tolik očekávaný lék na covid – poslat lidi do práce i s nemocí. Vážně tleskám. Za mnohem závažnější ovšem považuji zprávu, která tak trochu v událostech minulého týdne zapadla. Jestliže TOP09 patřila mezi hlavní kritiky střetu zájmů předchozích ministrů zdravotnictví, tak u svého ministra, jenž nyní přepsal svou firmu na syna, to najednou nevadí?

Posun nastal také v kauze záhadných kyperských darů pro STAN, o kterých jsem vás opakovaně informovala v předchozích dílech Bez obalu. Sněmovna kvůli nim svolala mimořádnou schůzi, na níž by měli zástupci hnutí STAN původ peněz vysvětlit. Na to jsem už teď hodně zvědavá. Je ale na pováženou, že zástupci koalice po celou dobu předchozí vlády kritizovali Andreje Babiše za to, jak jeho kauzy celou Sněmovnu zatěžují a ubírají čas na řešení důležitějších problémů, přičemž hned v prvním měsíci vládnutí nového kabinetu se Sněmovna musí scházet kvůli podivným darům od firem navázaných na rodinný byznys původního kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Michalika.

 

Jak už bývá zvykem poslední zpráva bude ze zahraničí. Asi Vás nepřekvapí, že to tentokrát bude Kazachstán. Když televize přinášela obrázky z centra dění v této zemi, asi mnohým vyvstaly na mysli různé barevné revoluce nebo styl, jakým USA a jejich satelity vyvážely demokracii na sever Afriky. V Kazachstánu je ale situace trošku složitější. Střetávají se zde samozřejmě geopolitické zájmy, ale také zájmy místních oligarchů a zahraničních korporací. Bohužel na zájmy těch, o které by mělo jít především, kašlou všichni. A to jsou místní obyvatelé. Jejich potřeby byly vždy až na posledním místě. Proto stačila jen pomyslná kapka – dvojnásobné zdražení LPG – aby vyšli do ulic. Samozřejmě, že Spojeným státům by maximálně vyhovovalo proniknout blíže k Ruské federaci a mít absolutní kontrolu nad nerostným bohatstvím, kterým Kazachstán disponuje, i samotným státem, a proto také rozehrávají svoji hru, v níž využívají právě neutěšeného sociálního stavu občanů.

Dovolím si zde ocitovat slova spolupředsedy Socialistického hnutí Kazachstánu Kurmanova: „Zvýšení ceny plynu posloužilo jen jako spouštěč lidových protestů. Hora sociálních problémů se hromadí už léta. Loni na podzim zasáhla Kazachstán vlna inflace a razantní zdražení potravin. Musíme také vzít v úvahu, že západ země je oblastí se značnou nezaměstnaností. V průběhu neoliberálních reforem a privatizace byla většina tamních podniků uzavřena. Jediné odvětví, které zde stále funguje, jsou producenti ropy. Většinou je však vlastní zahraniční kapitál. Až 70 procent kazašské ropy se vyváží na západní trhy, většina zisku jde také zahraničním vlastníkům. Do rozvoje oblasti se prakticky neinvestuje: je to kraj naprosté chudoby. A do toho minulý rok začaly tyto podniky procházet rozsáhlou optimalizací. Když v oblasti Atyrau naftařská společnost propustila naráz 40 tisíc dělníků, stala se tato zpráva skutečným šokem pro celý západní Kazachstán. Stát neudělal nic, aby takovému masovému propouštění zabránil. A je třeba pochopit, že jeden ropný dělník živí 5-10 rodinných příslušníků. Propuštění pracovníka automaticky odsoudí celou rodinu k hladovění. Kazachstán vlastně vybudoval surovinový model kapitalismu. Neoliberální reformy téměř zlikvidovaly sociální záchrannou síť. A majitelé nadnárodních společností si s největší pravděpodobností spočítali, že k těžbě a obsluze těžebních společností je zapotřebí 5 milionů lidí; celých 18 milionů kazašské populace je příliš. A proto je tato vzpoura v mnoha ohledech antikoloniální. Příčiny současných protestů mají kořeny ve fungování kapitalismu: cena zkapalněného plynu na elektronických obchodech skutečně vzrostla. Vzniklo spiknutí monopolů, jež těžily z vývozu plynu do zahraničí, což vedlo k jeho nedostatku a zvýšení cen plynu na domácím trhu. Takže ony samy vyvolaly nepokoje. Je však třeba poznamenat, že současná sociální exploze je namířena proti celé politice kapitalistických reforem, jež byly prováděny v posledních 30 letech, a jejich destruktivním výsledkům.“

Zajímavou úlohu v celém procesu pak hrají různé neziskové organizace, za nimiž v mnoha případech stojí právě USA. „V zemi však pracuje spousta nevládních organizací, které aktivně spolupracují při prosazování prozápadní agendy. Jejich oblíbená témata: hladomor třicátých let, rehabilitace účastníků hnutí Basmači a tak dále. Nevládní organizace také pracují na rozvoji nacionalistického hnutí. V roce 2017 byl v Kyzyl-Ordě vztyčen pomník Mustafy Čokaje, inspirátora turkestánské legie wehrmachtu. Dnes stát radikálně reviduje historii. Tento proces ještě zesílil po návštěvě Nazarbajeva v USA před několika lety. Panturkické hnutí je

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Souhrnná informace za 51. a 52. týden
(20.12.2021 – 2.1.2022)

 

Vážení přátelé,

jsem moc ráda, že Vás mohu přivítat u dalšího – letos prvního – dílu mého pořadu, který však bude reflektovat ještě události končícího roku 2021. Než se do toho pustíme, tak mi dovolte, abych Vám všem ještě jednou popřála úspěšný rok 2022 prožitý ve zdraví a s těmi, které máte rádi.

 

Ač by se mohlo zdát, že předvánoční čas je časem klidu i na politické scéně, tak tentokrát mi to připadlo, jako by nová vláda spíše chtěla tohoto využít a zakrýt tak některé své kroky. Jinak si totiž neumím vysvětlit návrat politického dinosaura Miroslava Kalouska, kterýžto univerzální odborník na všechno má nyní místopředsedovat Správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na svého partajního kolegu si totiž vzpomněl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP09. Odměna z veřejných peněz tak jistě zpříjemní rozhodování o jeho prezidentské kandidatuře, kterou Kalousek nevyloučil. Je otázkou, koho dalšího hodlá TOP 09 zapojit do řízení naší země. Že by snad Drábka, který čelil obvinění z korupce, absolutně nekompetentní ministryni Hánákovou, jejiž jediným pozitivním krokem ve funkci bylo to, že rezignovala, či exministra zdravotnictví Hegera, který prosazoval drastické zvýšení poplatků u lékaře? Nebo se snad v některé z pozic bude angažovat samotný Dominik Feri? Trafiky si ale nerozdělují jenom členové TOP09. Neúspěšní kandidáti Pirátů už míří na ministerstva ve funkcích náměstků.

 

Hodně pak během Vánoc veřejným prostorem rezonovalo zjištění, že celá pětice ministrů nové vlády nezvládne vést jednání v angličtině. Což o to, ne každý je univerzálně nadaný. Jednomu jdou počty, druhému jazyky. O to vtipněji, i když vhodnější bude použít spíše slovo smutněji, pak ale působí dřívější kritika stávajícího místopředsedy ODS Alexandra Vondry, který právě za absenci jazykových schopností nedávno kritizoval bývalou ministryni financí Alenu Schillerovou. U jeho stranického kolegy ovšem zjevně stejný problém nevadí. A to navíc v době, kdy bude Zbyněk Stanjura po dobu našeho předsednictví vést jednání rady ministrů financí Ecofin, kde jsou pravidelně na stole ta nejdůležitější finanční a ekonomická témata. Jsem tedy na naši vládu odborníků v tomto ohledu hodně zvědavá.

 

Co premiér Petr Fiala zapomněl ve svém novoročním projevu říct je, že drtivé většině pracujících v příštím roce reálně klesnou příjmy. Nazývat zvýšení platů o 2 % „přidáváním“ ve chvíli, kdy se očekává inflace až 8 % je naprostým protimluvem. Schválené zmrazení platů státních zaměstnanců pak bude znamenat reálný pokles platů mnoha desítek tisíc ještě větší. Stejně jako milionů lidí v soukromém sektoru. Jako jednoznačnou aroganci moci vnímám, že vláda při současné inflaci zmrazením platů de facto snížila životní úroveň, aniž by celou věc projednala s odbory, nebo toto téma alespoň otevřela na tripartitě. Je to zřejmě předzvěst toho, že díky „stoosmičce“ v Poslanecké sněmovně budeme i nadále svědky škrtů, u kterých vláda nebude cítit jakoukoliv potřebu vysvětlovat lidem, proč se kvůli jejím krokům budou mít v době zdražování energií a rekordní inflace hůře.

 

Pojďme se ale krátce podívat ještě do zahraničí. Ani tam není o novinky nouze. „Armádě přidat, lidem ubrat!“ Tím se řídí snad všichni američtí prezidenti. Joe Bidenovi se sice nepodařilo prosadit dalekosáhlý sociální program, neboť jeden demokratický senátor Joe Manchin pro něj nezvedl ruku, ale zato prosadil rekordně vysoký rozpočet na obranu. Odsouhlasená částka 778 miliard USD je dokonce vyšší než válečnické rozpočty Donalda Trumpa, který byl za tyto nehorázné částky mnohými kritizován. Joe Biden se stejně jako jeho předchůdci odvolává na jakousi nedefinovanou hrozbu, kterou údajně pro USA představuje Čína. Jeho vojenský rozpočet je o 40 miliard vyšší, než byl Trumpův, a o 170 miliard USD vyšší, než byl rozpočet prezidenta Obamy. A slyšeli jste nějakou kritiku v médiích? Já ne!

 

zástupům osobností, které odsoudily proces s Julianem Assangem, se přidal i Noam Chomsky. Známý politický disident, lingvista a spisovatel je ve svých 93 letech stále aktivní. Zacházení se zakladatelem WikiLeaks popsal jako „mučení“ a pomstu za to, že Assange odhalil americké pokrytectví, lži a zločiny. Hlavně na Středním Východě. Současně Chomsky obvinil prezidenta Bidena, že zvláště v provokativní politice vůči Číně pokračuje v zahraniční politice Donalda Trumpa. Bývalý australský premiér Paul Keating to trefně okomentoval slovy: „USA nemohou tolerovat existenci státu, kterého nelze zastrašit tak, jak to jde s Evropou“. A ona čínská hrozba je pak podle australského expremiéra samostatná existence Číny, protože právě ona je tím státem, který se nedá zastrašit. Pokud jde o Irán, Biden sice verbálně slibuje napravit Trumpovo odmítnutí jaderné dohody (JCPOA), ale v praxi se USA i nadále chovají jako „šéf mafie a globální kmotr“, což se Evropě nelíbí, ale skloní hlavu před hrozbou, že by ji USA odřízli od mezinárodního finančního systému.

 

Abych ale nekončila jen negativně, vyjádřím závěrem malou naději. Náš zastupitel a expert na dopravu z Ústeckého kraje, Jarda Komínek, využil vánoční svátky k výletu do Trhového Štěpánova, kam byl ve středu 29. prosince vypravil zvláštní vlak z Tábora po trase linky, o jejímž zrušení nedávno rozhodlo vedení Středočeského kraje ve složení STAN, ODS, Piráti, TOP09 a Zelení. O rušení dalších středočeských linek, jakou byla např. legendární Rožmitálská lokálka, jsem vás informovala už dříve. Nyní je díky enormnímu zájmu na stole varianta, že se vlaky na trasu z Tábora přes Vlašim do Trhového Štěpánova přece jen v nějakém rozsahu vrátí.

 

Na výše uvedené se můžete podívat též na tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=uWKmp93ihyM

 

Přikládám rovněž rozhovor pro Parlamentní listy, který jsem na konci roku absolvovala: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Bojim-se-ze-ted-lidem-bude-hur-Zeman-Snad-si-i-Stehlikova-vsimla-pobavilo-Konecnou-688108?fbclid=IwAR2qqONY7Ch45TyMjPAhax6PUx9PKXyfsbyHbVDMmhdCVcLl7UZONgFsWbg

 

Další díl Bez obalu vyjde opět příští úterý 11.1.2022.

 

S úctou

Kateřina Konečná

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Souhrnná informace za 50. týden
(13.12. – 19.12.2021)

 

Moc Vás všechny zdravím u dalšího dílu Bez obalu!

 

Minulý pátek byla konečně jmenována nová vláda, a to za účasti čtyř ministrů hnutí STAN. Hnutí, které mnozí z nějakého důvodu stále považují za křišťálově čisté a bezúhonné. Opak je ale přitom pravdou a čím víc toho o STAN víme, tím patrnější je, na co se zřejmě můžeme od nové vlády těšit. Ostatně já jsem na realitu upozorňovala již před volbami ve videu, které vám přidám dolů do komentářů. (https://fb.watch/9-3apqpHZ6/ ) U STAN jsem se již několikrát zastavila i po volbách, především u osoby navrhnutého a pak zase hodně rychle staženého kandidáta na ministra průmyslu a obchodu, pochybného podnikatele Věslava Michalika. Jak ale ukazují nové zprávy, jeho vliv na hnutí Starostové a nezávislí stažením jeho osoby z původně navrhované podoby vlády nekončí. Ba naopak, nově zveřejněné zprávy o financování STAN pomáhají pochopit, proč jej STAN na ministerské křeslo navrhoval i přesto, že o jeho problémech s rodinným podnikáním vedení hnutí muselo vědět. Nejprve se v minulém týdnu objevily zprávy o podivných statisícových darech od kyperských firem na transparentním účtu STAN. Ty v rozmezí dvou měsíců daly dohromady přes tři miliony korun. Netrvalo to přitom ani 24 hodin, než se ukázalo, že podivné příspěvky mají napojení právě na starého známého Věslava Michalika. Za některými z transakcí totiž stojí podnikatel Jan Tlačbaba, jeden z nejbohatších mužů Česka 90. let, jehož firma Interkontakt Group provozovala v roce 1997 na našem území okolo stovky supermarketů a spadala pod ni např. síť obchodů Prior. Věslav Michalik se pak jako investor v roce 1998 podílel v roli rádce na vstupu zahraničního investora do Interkontakt Group a od té doby jej s Tlačbabou dle jeho vlastních slov pojí přátelství. Proč na účet STANu začaly chodit statisícové dary od starého Michalikova přítele právě v době, kdy se Michalik měl stát ministrem průmyslu a obchodu, se zřejmě již nedozvíme. Celá situace ale rozhodně vyvolává řadu otázek...

 

Nejspíš z lítosti, aby v tom jejich kolegové z předvolební koalice na jedno použití nebyli sami, si svůj mediální obraz v posledních dnech příliš nevylepšili ani Piráti. Ti navzdory zisku pouhých čtyř poslaneckých mandátů obsadili tři ministerstva a na ty již pomalu začínají instalovat ve funkcích náměstků ty kandidáty, o které voliči v podzimních volbách zkrátka neměli zájem. Dobře placených trafik se tak zřejmě dočkají na příklad bývalí poslanci Holomčík, Profant nebo Kolařík.

 

Možná proto, že jsou nové vládní strany tak zaneprázdněny sháněním trafik pro své věrné, si nestihli všimnout, že republika a občané řeší zásadní problém s energiemi. Zdražování v neuvěřitelném rozmezí 50 – 70 % za elektrickou energii a plyn může znamenat katastrofu pro statisíce domácností. A odpověď vlády? Mlčení. A vlastně ještě žebračenky. KSČM proto vyzvala otevřeným dopisem (měla bys ho mít v ruce) hned v den jmenování vlády nového premiéra i členy kabinetu, aby začali konat. Celé znění dopisu rovněž dávám do komentářů pod toto video.

 

ODS koalici PirStan nicméně zdatně sekunduje a do zástupu svých trestně stíhaných politiků si může přidat další jméno. Pražský městský soud minulý týden požádal nově ustanovenou Sněmovnu o vydání poslance a exprimátora Prahy Bohuslava Svobody ve věci OpenCard. V té již ostatně v roce 2016 dostal Bohuslav Svoboda dvouapůlletou podmínku, která mu ale byla o dva roky později zrušena. Ani další trestní stíhání však Bohuslavu Svobodovi nikterak nebrání ve výkonu funkce předsedy zdravotnického výboru. Zkrátka stále ta stará dobrá ODS, které trestní stíhání bytostně vadí u jiných, přičemž sama ve svých řadách odměňuje trestně stíhané politiky dobře placenou funkcí.

 

Zareagovat musím také na nehorázná slova Jiřího Rusnoka o zavedení školného na vysokých školách. Rozumím, že s jeho platem se jím navrhovaných patnáct tisíc za semestr může zdát jako zanedbatelná suma. Říct ale lidem v dnešní době při extrémně rychlém zdražování prakticky všeho, od bydlení, přes energie, až po potraviny, že jim přibude další náklad v podobě třiceti tisíc za rok, považuji slušně řečeno za extrémně necitlivé. Nemluvě o tom, že zavedení školného by se opět nejvíce dotklo lidí s průměrnými a podprůměrnými příjmy. Zavedení školného by tak učinilo vzdělání něčím exkluzivním nikoli z hlediska znalostí a talentu, ale z hlediska finanční náročnosti. A to musím za KSČM jednoznačně odmítnout. Ostatně šílenost tohoto nápadu demonstruje Rusnokovo zjevné odtržení od reality. Jinak si neumím vysvětlit jeho slova o tom, že studenti zmíněných patnáct tisíc propijí za dva měsíce v hospodě. Opravdu netuším, na jakém vzorku studentstva Jiří Rusnok tato data získal, nicméně forma jeho sdělení je v tomto případě úplně stejně žalostná jako obsah samotný. A komu by nestačila nehorázná Rusnokova slova sama o sobě, jako další důkaz asociálnosti tohoto nápadu budiž stejný nápad ze strany Miroslava Kalouska, který zavedení školného poradil novému ministrovi školství Petru Gazdíkovi. Tomu říkám vskutku zdařilé zahájení prezidentské kampaně...

 

Na závěr posledního letošního Bez obalu jedna aktuální pozitivní zpráva ze zahraničí. V Chile v prezidentském klání zvítězil Gabriel Boric. Tento pětatřicetiletý politik působil dříve v levicové alianci s komunistickou stranou. Mezi jeho hlavní volební priority patřila zejména dostupnost zdravotnictví, školství – včetně odpuštění půjček vysokoškolákům, kteří si půjčovali na studium, tedy něco, co by rádi viděli páni Rusnok, Kalousek a možná i Gazdík i v naší zemi. Boric chce rovněž zvýšit daně těžebním společnostem či nejbohatším. Přitom nebyl úplným favoritem voleb, jelikož první kolo 21. listopadu těsně vyhrál José Antonio Kast, kandidát pravicové Republikánské strany. Jeho minulost rovněž není nezajímavá: Rodiče Kasta emigrovali v roce 1950 do Chile z Německa, kde jeho otci hrozilo potrestání za aktivní podporu Adolfa Hitlera. Bratr Josého, Miguel Kast, byl jedním z mladých ekonomů stoupenců Miltona Friedmana, kteří za vlády diktátora Pinocheta (1973-1990) prosadili drastické sociální škrty a umožnili bohatým neúměrně zbohatnout. Kast je obdivovatelem Pinocheta a prohlásil, že kdyby diktátor žil, tak by jistě volil Kasta. Zisk 56 % ve volbách pro kandidáta levice je tedy takovým předčasným vánočním dárkem pro celé levicové hnutí.

 

 

Přikládám rovněž odkaz na výzvu KSČM vládě ke zlevnění energií: https://www.kscm.cz/cs/aktualne/aktuality/kscm-vyzvala-vladu-zlevnete-energie

 

Dále pak rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Z-ceske-elektriny-ma-profitovat-Cech-a-ne-Nemec-Na-tuto-chybu-ted-lide-doplati-vidi-Konecna-687030?fbclid=IwAR031TIOmvGVYtgmx_0Aiu3qsLbbKc3ZLmEOtAJX1M2NJLhGYF2waETiPbA

 

 

Přeji Vám všem krásné Vánoce strávené s těmi, které máte rádi, a po všech stránkách úspěšný rok 2022. Na shledanou 4. ledna u dalšího pokračování Bez obalu.

 

Kateřina Konečná

 

 

 

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Souhrnná informace za 49. týden
(6.12. – 12.12.2021)

 

Drazí čtenáři, milé čtenářky,

 

bohužel ani během adventního času, kam patří i 49. týden roku 2021, nepřináší pohled na aktuální informace ze světa cen energií dobré zprávy. Ceny elektřiny i plynu jsou na burze opět na novém maximu. Elektřina se dostala nad hranici 180 eur za megawatthodinu, což je o dalších 20 eur více, než tomu bylo ještě na začátku října. Znova tak dochází ke skokovému nárůstu cen, který se projeví také na účtech nás všech v České republice. A to drasticky – odcházející superministr Karel Havlíček oznámil, že u elektřiny asi o 50 % a u plynu to může být zdražení až o 70 %. Vyzývám proto odcházející i nastupující vládu, aby společně připravila zrušení emisních povolenek, které zásadně ovlivňují ceny energií.

 

Dle slov Jiřího Gavora, výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií, se zdražení přitom tolik nedotkne států s vyšší kupní silou, jakým je třeba Německo. Jedině sebevědomým postojem a tlakem na Evropskou komisi tak budoucí vláda může docílit zmírnění dopadů evropské zelené politiky nastolované státy, na jejichž obyvatele zdražování energií nedopadne tak šíleným způsobem jako u nás. O tom, jak v podobném případě postupují ve snaze o pomoc svým občanům suverénní země, se přesvědčí např. v Norsku, kde vláda poskytne svým obyvatelům záchranný balíček ve výši 20 miliard, jenž bude primárně určen pro domácnosti postižené vysokými cenami energií. Uvidíme, zda se dočkáme podobného opatření i v podání naší nové pravicové vlády... Přesně tohle je totiž podle KSČM situace, ve které by měl stát být svým občanům oporou.

 

Energie pak nejsou ani zdaleka tím jediným, co bude v Česku příští rok zdražovat. Rostoucí ceny energií, dopravy, ale i papíru, budou mít v roce 2022 za následek také výrazné zdražování knih. Postoj pravicové vlády bude v tomto ohledu nejspíš "no co, vždyť zdražuje všechno... kdo se snaží, ten na knihy má". Já za tím ale vidím daleko větší problém. Na knihy pro sebe či pro svoje děti totiž opět jako první přestanou mít lidé kteří mají hluboko do kapsy. Znepřístupněním knih pro tyto skupiny se opět rozevřou nůžky mezi bohatými a chudými a odepřením další možnosti vzdělávání se těm méně šťastným šance na životní posun či zlepšení životní úrovně znovu zmenší. Právě knihy a jejich zdražování jsou podle mě dokonalou demonstrací toho, jak hluboce a strukturálně dopadá zdražování právě na nejzranitelnější vrstvu naší společnosti a jak moc je důležité, aby tato vrstva měla v politice zastání, což vypadnutím KSČM z Poslanecké sněmovny nemá.

 

V nově vznikající pravicové vládě koalic SPOLU a PirStan podporu pro své potřeby nenajde. O tom, že nová vláda bude šetřit především na občanech, zatímco bude zřizovat drahá nová ministerstva pro uspokojení všech stran ve vznikajícím vládním slepenci, jsem vás již v předchozích dílech Bez obalu informovala. Jako další důkaz může sloužit fungování této spolupráce v krajích. Třeba v kraji Středočeském došlo po 122 letech ke zrušení veřejné služby v podobě rožmitálské lokálky. Mimochodem – v minulém volebním období, kdy se na vedení kraje podílela KSČM, byl radní pro dopravu jeden. Teď si vládní krajská koalice vytvořila nové korýtko, a tak má radní zabývající se dopravou dokonce dva. Jen připomínám, že uvolněný radní kraje si dnes přijde na téměř 110 tis. korun měsíčně, takže za čtyři roky stojí daňové poplatníky, včetně odvodů, více než 6 milionů korun. A přitom výčet funkcí radním Středočeského kraje pro Boreckého ze STAN nekončí. Zároveň zvládá i starostovat v Úvalech. Přesto však ve srovnání s panem Martinem Kupkou z ODS působí jako chudý příbuzný, protože Kupka k funkcím náměstka pro oblast silniční dopravy v kraji, starosty Líbeznic, poslance Parlamentu a místopředsedy ve straně si brzy přidá ještě post ministra dopravy. Sebe tedy Martin Kupka rozhodně nešetří. Akorát je škoda, že během sezení na pěti židlích nezvládá svěřené agendy spravovat tak, aby nedocházelo k šetření na veřejných službách.

 

Nejen v kontextu neustávajícího zdražování, které nejvíce dopadá na vrstvu těch nejchudších obyvatel, by se nová vláda měla prezentovat sebevědomou zahraniční politikou a nebát se otevírat diskuse ohledně toho, na co má náš národ historické právo. Třeba tak, jako to udělali v Polsku, kde nově zřídili institut pro válečné reparace. Tedy něco, po čem u nás KSČM veřejně volá dlouhodobě, např. již v roce 2018, když náš poslanec Jiří Valenta interpeloval Andreje Babiše ohledně této historické křivdy, kdy Německo z reparací vyčíslených po válce československou vládou na 306 miliard korun v tehdejší měně uhradilo pouze směšných 230 milionů. Bohužel ani hnutí ANO toto nepovažovalo za důležité, i přesto, o jak obrovské částky se jedná.

 

Škoda, že toto téma neotevřeli v minulosti např. představitelé KDU-ČSL, nebo nastávající premiér Petr Fiala, při svých četných schůzkách se zástupci sudetoněmeckého landsmanšaftu. I když při nich jde spíše o ohýbání páteře a zříkání se naší národní suverenity než realizaci sebevědomé zahraniční politiky. Pro pravicové politiky je zkrátka jednodušší sebrat slevy vlastním důchodcům či studentům než si znepřátelit partnery, pro které Češi představují z pravidla jen levnou pracovní sílu. KSČM je tak u nás zjevně jedinou stranou, které nejsou lhostejné oprávněné mnohamiliardové nároky českého státu za mrtvé, zraněné a odvlečené během války. Podle KSČM mohou být korektní vztahy mezi sousedy nastoleny jedině tehdy, až jsou oprávněné a mezinárodně uznané pohledávky vyrovnány.

 

 

Přikládám rovněž odkaz na sestřih mého vystoupení na ČT24 k odchodu A. Merkel: https://www.youtube.com/watch?v=07NR1yZy3bA

 

Dále pak ještě to nejdůležitější z debaty k bojkotu olympiády v ČLR na ČRo Plus: https://www.youtube.com/watch?v=yMinz0W66hk

 

Děkuji za další přeposlání a za týden opět na shledanou!

 

Vaše

 

Kateřina Konečná

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

souhrnná informace za 48. týden
(29.11. – 5.12.2021)

 

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

 

jsem moc ráda, že opět čtete události 48. týdne Bez obalu

 

Kultura je v posledních letech popelkou, na níž se jako první šetří. Na rozdíl třeba od resortu obrany. Že tomu nebude lépe ani s novou vládou potvrzuje i expert KSČM na kulturu Zdeněk Štefek, který vše shrnul ve svém komentáři na Facebooku: Dnes více než kdy jindy by mělo platit spíše heslo, že kolik dáme na zbrojení, tolik by měla dostat kultura, protože budoucnost země přece neleží na bodácích…Úplně chybí ochrana českého jazyka a národní kultury, velký význam je dán tzv. nezávislosti médií a zapojení Senátu.“ A to nejspíš proto, aby už v budoucnu nikdo nemohl Českou televizi kritizovat v případě, že by čistě náhodou byla v příštích letech k nové vládě benevolentnější než k vládě dosluhující. Budoucí vládu tak opět v první řadě zajímají mocenské hry a posilování vlastního vlivu ještě před nástupem do funkce, a to místo toho, aby řešila, že pro velkou část obyvatel České republiky je kultura zcela nedostupná.

 

A že na kulturu vážně nebude mít jen tak kde kdo potvrzují slova ekonomického experta ODS Skopečka, kterého jsem už zmiňovala v jednom z předchozích dílů Bez obalu. Kompenzace totiž znamenají, že budoucí vláda již teď slevuje ze svého ambiciózního původního plánu snížit navrhovaný schodek státního rozpočtu až o 100 miliard korun. Bohužel se obávám, že další díry v rozpočtu nechá budoucí vláda místo progresivního zdanění znovu zaplatit ty, kteří dopady pandemie a nezpomalujícího zdražování už teď pociťují nejvíc.

 

Ostatně to, jak to budoucí vláda myslí s ochranou drobných podnikatelů proti moci miliardářů znovu dokazuje i její personální složení. Na ministra zemědělství navrhovaný lidovec Zdeněk Nekula totiž coby předseda představenstva Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu hájil v roce 2018 poskytnutí státní podpory dceřiným společnostem Agrofertu, a to navzdory tomu, že podpora byla určena pro malé a střední podniky. Ani dalšímu ministerskému kandidátovi se tedy nepodařilo usednout do křesla bez předchozí mediální kauzy budící pochybnosti o jeho kompetenci, až se mi zdá, jako by to bylo pro ministry v nadcházejícím Fialově kabinetu podmínkou.

 

Pojďme na skok do zahraničí. Kancléřka Angela Merkel se rozloučila se svým úřadem. Nevím, jak to vnímáte Vy, ale obrázky z ceremoniálu mi připomínaly spíše temná třicátá léta. Na rozdíl od té doby se Německo dneska snaží ovládat Evropu skrze svou politickou sílu v EU, což jsem mj. popsala v rozhovoru pro Parlamentní listy (dostupný zde: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/TOP-09-dela-ze-zdravi-kseft-Nic-noveho-to-uz-jsme-jednou-zazili-A-lidovci-jako-socialni-svedomi-Predsedkyne-Konecna-se-zacala-smat-685590?fbclid=IwAR1hH5HOe2r0J097PLr2I61iRgEZaC2U7RVvsbWq9D77ZvrcRphEWjalXrE), který najdete na mém Facebooku i webu. Mimochodem cílem sociálních demokratů a zelených, kteří teď budou v Německu vládnout, je vytvořit z EU jakési Spojené státy evropské, což je pro mě i KSČM nepřijatelné.

 

Na druhou stranu jsou momenty, kde by se nastupující česká vláda mohla u svých kolegů v Německu inspirovat. Zejména v sociální oblasti. Nová minimální hodinová mzda bude nově 12 euro, tedy asi 300 korun za hodinu pro každého pracujícího. Jedná se o zvýšení o 12 %, tedy jako by souměrně v ČR vzrostla minimální mzda o 1800 korun, přitom vláda ANO a ČSSD rozhodla o růstu o pouhou tisícovku. Přídavek na dítě bude nově 500 eur, přičemž za každé další se znovu o tuto částku navýší. Mimochodem protagonisté Listopadu 1989 tvrdili, že naše západní sousedy doženeme do 5 let. A po 32 letech jsme stále tam, kde jsme.

 

Víte, že jsem zastánkyní hesla, že si má každý zamést nejdříve před vlastním prahem. Bylo nedobrým zvykem české zahraniční politiky, že měřila různým metrem, ale také, že školila různé státy z toho, co mají na svém území dělat a jak. Většinou to české diplomacii našeptávali naši „spojenci“ v USA. S nastupující vládou tento trend podle mě bude ještě umocněn. Ale k tomu, co se děje v Polsku ohledně potratů, ovšem mlčet nemohu. Ultrakonzervativní katolická vláda zašla dokonce ve svém návrhu tak daleko, že pokud by žena byla znásilněna a z tohoto znásilnění vzešlo těhotenství, tak za interrupci by daná žena dostala vyšší trest než násilník!

 

Ale popojděme ještě o kousek dál. Po odchodu vojsk USA a NATO z Afghánistánu o něm najednou moc neslyšíme. Dvacet let zde US Army budovala stát blahobytu, teda aspoň to tak tvrdili, jen české občany stála přítomnost v Afghánistánu 20 miliard korun…a výsledek? Po 20 letech intervence těchto vojsk je ohroženo podle OSN více než 22 milionům občanů, tedy více než polovina obyvatelstva, hlad a 9 milionům lidí přímo hladomor. Krásný výsledek. V USA i centrále NATO si mohou zatleskat.

 

Tak to je pro dnešek vše. Přeji Vám hezký předvánoční čas a za týden opět na shledanou.

 

Kateřina Konečná

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poznámka : v Afganistánu  NATO v čele s USA to znamená i česká armáda válku prohráli a museli z Afganistánu utíkat !

Miloslav Vebr

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Souhrnná informace za 47. týden
(22.11. – 28.11.2021
)

 

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

 

chtěla bych Vám moc poděkovat za to, že přeposíláte mé informace dále. Zároveň Vám moc děkuji za celou řadu pozitivních reakcí a zpráv, které mi v souvislosti s tím píšete. Zpřístupnila jsem pro Vás další informační kanál na Spotify, kde můžete týdenní souhrny poslouchat i jako podcasty.

 

V uplynulém týdnu došlo ke zhoršení pandemické situace. Upřímně říkám, že jsem zastánkyní očkování, nicméně rozhodně jsem proti tomu, aby to bylo povinné. Co jsem však nepochopila, byl zákaz vánočních trhů. Celá řada měst tak zrušila oficiální rozsvícení vánočního stromku, které měly naplánováno na první adventní neděli. A realita? Občané si jej stejně většinou nenechali ujít a pod vánočními stromy se shromáždili. Nedivím se jim. Čemu se divím je, že obrovské nákupní domy jsou povolené a vánoční trhy venku na čerstvém vzduchu nikoli…

 

Mimochodem v souvislosti s řešením očkování jsem vystoupila také v Evropském parlamentu. Očkovací strategie totiž zatím jde na ruku hlavně výrobcům vakcín, kterým zajišťuje neskutečné příjmy. Znovu jsem proto nadnesla otázku zrušení patentových práv, které by těmto hanebným ziskům učinilo přítrž.

 

Všichni jsme tak nějak s napětím očekávali, jaký plán boje s pandemií nám představí budoucí Fialova vláda, která dle svých vlastních předvolebních slov měla přijít s receptem na covid. Povolební realita plná bezobsažných frází spolu s dosavadními kroky budoucího ministra zdravotnictví jsou ale zatím spíše ukázkou zoufalosti, než aby v občanech České republiky vzbuzovaly klid.

 

Půjčím si doslovnou citaci Vlastimila Válka v odpovědi na otázku, jaké budou jeho kroky po nástupu na ministerstvo zdravotnictví: "Já těžko můžu nějakým způsobem říct co uděláme, když nevím, v které fázi budeme jaksi ve vládě." To vážně bude pan Válek šít opatření horkou jehlou až v momentě, kdy Fialova vláda získá podporu v Poslanecké sněmovně a nepřipravuje se už nyní na různé scénáře vývoje? A proč slavný anticovid tým nepřijde místo neustálé kritiky s jasným návrhem toho, jak postupovat v současné situaci? Podle Marka Bendy prostě proto, že by jejich dobré nápady Andrej Babiš ukradl. Tak teď nevím, co je horší. Jsou snad politické body tím jediným, o co budoucí vládě jde? Nebo se začíná ukazovat, že přijít s řešením bude pro Fialu, Válka a spol. už krapánek těžší, než kritizovat každý krok Andreje Babiše?

 

Ostatně se stačí podívat na základní principy, dle kterých chtějí koalice pandemii řídit. Bohužel, kromě vzletných slovíček o spojování společnosti a dodržování nedefinovaných pravidel se toho člověk moc nedozví. A jak Vlastimil Válek odpovídá na kritiku svých komunikačních schopností? Slovy „Já bych to začal vysvětlovat, ale zase by to bylo špatně.“ (obr2) Takže tu budeme mít dalšího slušného ministra akademika, kterému ale nebude nikdo rozumět, anebo zkrátka nebude pro jistotu vysvětlovat vůbec nic.

 

O další epizodu dějství sestavování nové vlády se v minulém týdnu postaral Věslav Michalik nominant STANu na post ministra průmyslu a obchodu. O tom, o jak schopného obchodníka se jedná, svědčí více než stomilionová půjčka pro jeho rodinnou firmu od anonymní společnosti z Kypru. (obr3) Ačkoliv tady došlo alespoň k částečné sebereflexi a Michalik nakonec ministrem nebude, je s podivem, jací nominantni se do výběru pro budoucí kabinet vůbec dostávají. Navíc když v případě Michalika nešlo zdaleka o první negativní zviditelnění a policie jej pro daňové úniky vyšetřovala již před více než deseti lety. (obr4)

 

Jak vidno, na příkladech Vlastimila Válka i Věslava Michálika, se už teď ukazuje jedno. I přes to, že měla budoucí vláda měsíce na přípravu, přichází de facto s tím samým, za co kritizovala Andreje Babiše. A tak tu máme kandidáta na ministra zdravotnictví, který mluví tak, že mu běžný občan nemá šanci rozumět, nebo kandidáty zatížené kauzami, kvůli kterým musí končit ještě před tím, než do ministerského křesla vůbec usednou. S takovou personální politikou se dá změna k lepšímu bohužel čekat jen hodně těžko…

 

Na závěr Vám přikládám ještě několik odkazů.

 

Za týden opět na shledanou
Kateřina Konečná

 

 

Vystoupení místopředsedkyně ÚV KSČM Marie Pěnčíkové k 90. výročí Frývaldovské stávky: https://fb.watch/9AAaCL6nqu/

 

V uplynulém týdnu jsem byla poskytla rozhovor XTV Luboše Xavera Veselého. Videozáznam si můžete rozkliknout zde: https://www.youtube.com/watch?v=FiR9DWUictA

 

Posílám rovněž odkaz na dvě má vystoupení v Evropském parlamentu:

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(15.11. – 21.11.2021)

 

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

 

minulý týden byl protknut státním svátkem. Sedmnáctý listopad je velmi významné datum, které se vztahuje k událostem v roce 1939, kdy byly zavřeny české vysoké školy nacisty. I proto byl v roce 1941 v Londýně sedmnáctý listopad vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva a stal se tak jediným mezinárodním dnem v kalendáři s českým původem. Jak jsem uvedla ve svém vystoupení k 17. listopadu, tak je ostudou, že za 32 let se původní význam tohoto dne podařilo za hojné podpory médií téměř úplně vytěsnit.

 

Ani armádní generál a pozdější prezident Ludvík Svoboda není miláčkem dnešních médií. Jsem ale velmi ráda, že v jeho rodném Hroznatíně na Vysočině se i letos opět sešlo dost lidí, aby si jeho památku připomenuli. Byl vzorem čestného, statečného a laskavého člověka. Bylo mi ctí, poklonit se tomuto hrdinovi.

 

V minulých týdnech jsme si představili kandidáty na nové ministry. Dnes se zastavme u samotného nastávajícího premiéra Petra Fialy. Jinak také přezdívaného „Pana Slušného“ nebo „Pana Čistého“. Popravdě si nejsem úplně jistá, jak k těmto přezdívkám přišel, protože rozhodně není žádná lilie.

 

Abych byla upřímná, docela mě mrazí z představy, že české zájmy budou v rukou člověka, který se v minulosti stýkal se zástupci sudetoněmeckého landsmanšaftu a fotil se s vlajkou Panevropské unie, tedy společenství, které se staví proti existenci národních států a skrze evropské sjednocování chce hájit zájmy vysídlených sudetských Němců.

 

Kritik dotací Petr Fiala je mj. zakladatelem a členem správní rady neziskovky s názvem Centrum pro studium demokracie a kultury. Ta se dle svých vlastních slov zaměřuje "na prosazování a posilování komunikace mezi politickou a kulturní sférou a na rozvíjení a podporu tradičních hodnot západní civilizace." Realita? Podle Hlídače státu tato Fialova neziskovka uzavřela za dobu své existence 82 smluv se státem v hodnotě 48 milionů korun a získala celkem 116 dotací v hodnotě více než 28 milionů. Mimo jiné milion a půl v roce 2013 od města Brna na vydávání časopisu Kontexty, o kterém nikdy nikdo neslyšel a zajímavé na něm je asi jen to, že v jeho redakci náhodou sedí Fialův syn, dlouhodobě pak čtvrt milionu z dotačních programů ministerstva školství, další dotace pak Fialova politická neziskovka dostávala od Úřadu vlády nebo ministerstva zahraničí. Ptáte se, na jakou činnost? Od roku 2011 dostával Fiala a spol. vždy po dvou milionech na výzkum týkající se např. posilování ženských organizací v jihovýchodní Barmě. Asi nás všechny bez velkého přemýšlení napadnou lepší způsoby, jak naložit se dvěma miliony z veřejných peněz. A to nemusíme ani chodit do Barmy; Česká republika má podle mě svých problémů dost.

 

Kromě dotací Petr Fiala v posledních letech také často kritizoval střet zájmů. V tom případě mi přijde hodně podivné, že časopis Kontexty, který z veřejných peněz v posledních letech čerpal více než čtyři miliony korun, vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Books & Pipes, jehož důležitým partnerem je Masarykova Univerzita, tedy instituce, v jejímž čele stál Petr Fiala mezi lety 2004 až 2011. Fialovu neziskovku pojí s uvedeným vydavatelstvím osoba Františka Mikše, který je samozřejmě "shodou okolností" v obou případech předsedou správní rady. Poté už není těžké si domyslet, proč u Books & Pipes stojí tisk knihy s poetickým názvem "Od objevu k interpretaci" o nákladu 350 kusů pro Masarykovu Univerzitu 250 tisíc korun... V kontextu těchto informací už nicméně chápu, proč si Petr Fiala nedělá těžkou hlavu z toho, že ze státních peněž budou dotovaní tři noví ministři.

 

Ještě si odskočme za naše hranice. Nedávno skončená konference ke klimatickým změnám ve skotském Glasgow je nadále předmětem ostrých sporů a rozdílných interpretací. Převažují hlasy zklamaných aktivistů, jejichž očekávání konference zklamala. Na poslední chvíli byla prosazena změna a termín „postupně vyřadit“ nahradili termínem „postupně snižovat“ roli uhlí. Zástupci chudších zemí mají, podle mého oprávněnou, obavu, že se slibovaných miliardových dotací v dohledné době nedočkají. Mimochodem terčem kritiky se stala Čína, jejichž nejvyšší představitel do Glasgowa nedorazil. Abychom si ale nalili čistého vína, tak Čína vyprodukuje 7,38 tun CO2 na obyvatele, zatímco USA 15,52 a ČR 10,53.

 

Vystoupení k 17. listopadu je dostupné na mém Facebooku, nebo zde: https://www.youtube.com/watch?v=lBFnkzwKWFs

 

V uplynulém týdnu jsem byla poskytla rozhovor deníku Blesk, který najdete zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/696246/sefka-komunistu-konecna-je-chce-vytahnout-z-povolebni-bidy-boj-proti-drahote-i-propousteni.html?fbclid=IwAR3bYKJNw9vFaBGSROIc80UzvWtAxmlOBSGfnR_I8PQum_of-Bh6oIeZTZ4

 

Za týden opět na shledanou
Kateřina Konečná

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Souhrnná informace za 44. týden
(1.11. – 7.11.2021)

 

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

 

uplynulý – v pořadí už 44. týden roku 2021 – byl opět velmi bohatý na události. Pojďme se na ně podívat bez obalu.

 

O nové vládě toho víme zase trochu více. Adept na nového ministra financí Zbyněk Stanjura z ODS se tak například nechal slyšet, že je ten správný čas privatizovat. Samozřejmě po částech tak, aby ziskové části dostali soukromí majitelé a ty ztrátové zůstaly státu. Privatizace zisků, socializace ztrát se tomu říká. Tedy aby bohatí byli ještě bohatší a chudí ještě chudší.

 

Mimochodem kdo doufal, že koaliční slepenec pěti stran bude mít alespoň tu výhodu, že se v jeho širokých řadách najde na každý post člověk s odpovídajícím vzděláním, zůstane zřejmě na omylu. Klíčové místo ministra financí obsadí ajťák Zbyněk Stanjura. Ajťák, který už za Nečasovy vlády plnil roli ministra dopravy. Prostě další expert na všechno a návrat starých časů, nebo spíš Nečasů, se vším všudy. Hlavně, že je z toho koryto. Avšak Stanjura se s financemi přece jen už dostal do veřejného prostoru, akorát v trochu jiné souvislosti, když se hovořilo o přihrávání veřejných zakázek vlastní firmě s následným zdůvodněním, že na svůj vlastnický podíl „prostě zapomněl“. Zkrátka řádný hospodář, jakého byste těžko pohledali.

 

Na co ale určitě budoucí ministr financí nezapomene, bude sebrat veškeré výhody těm skupinám, které už nyní mají mnohdy problém se svým měsíčním příjmem vyjít, natož z něj pak něco našetřit – studentům a důchodcům. A ekonomičtí "experti" ODS zatím začínají tyto první škrty chystat. Že by došlo k navýšení státních příjmů vyšším zdaněním nejbohatších? Ale kdepak. Pane Skopečku, pane Fialo, když tvrdíte, že Česko na něco nemá, proč zase začínáte se škrty u skupin, které se kvůli vám budou ve velkém potýkat s existenčními problémy? Odpovím si sama. ODS je totiž pořád tou stejnou asociální stranou, jako za dob vlád předešlých. Právě Zbyněk Stanjura bude totiž vždycky raději lobovat za zájmy velkých hráčů, podobně jako letos v létě ve Sněmovně v případě solárních baronů, ale běžný občan pro něj bude jen tím, na kom se dá jako na prvním nejsnáze ušetřit.

 

Pojďme se ale na chvilku podívat do zahraničí. Konkrétně do Glasgow, kde se koná klimatická konference. Ti, kteří na ni přijeli kázat o tom, jak ekologicky žít – například předsedkyně Evropské komise Urschula von der Leyen – největší bojovnice s klimatem, co chce běžným lidem zakázat auta na spalovací motor, používá na přepravu z Vídně do Bratislavy soukromý tryskáč. Jak se tomu říká? Kázat vodu a pít víno?

 

Mezi tím, co se světovláda v Británii předháněla v tom, jak nařídit lidem, jakým způsobem mají žít, tak Čína zásadně omezila vývoz hořčíku do EU, což je celkem velký problém, neboť Evropská unie dovážela z Číny až 95 % této suroviny. Po nedostatku čipů je to další překážka pro automobilový průmysl, protože hořčík je nezbytná surovina pro výrobu karoserií. A proč nemáme zpracování hořčíku v EU? No, protože je to přece energeticky, tudíž i ekologicky, náročné. Takže poslední výroba byla ukončena v roce 2006.

 

Podle mého soudu je na čase si říct, že Green Deal vlastně se zelenou politikou nemá moc společného. Mají-li být ekologická řešení účinná, tak musí být dostupná pro co nejširší okruh občanů. Ekologické žití se nedá nařídit pod tíhou sankcí a kvót, ale lidé jej musí sami přijmout. A zdá se mi, že Evropská komise v poslední době dělá vše proto, aby lidi ještě více naštvala od ekologických témat apriorně odradila. Za sebe i KSČM tak říkám, že jsme proti Green Dealu i proti všemu, co lidi uvrhne do sociálních a ekonomických problémů!

 

Nejen o klimatu bylo Interview ČT24, jehož sestřih naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=A9aykzISv3Y Přiznám se, že mě překvapilo prohlášení, kdy paní redaktorka spekulovala, zda si za krach Bohemia Energy, respektive za jeho důsledky, nemohou vlastně občané sami. Prominentní redaktorky a redaktoři asi nemusí koukat na cenu, ale 30 % domácností žije „z ruky do úst“, takže logicky hledají místa, kde mohou ušetřit.

 

V neděli jsem ještě krátce komentovala 104. výročí VŘSR. Této události se mnozí bojí z jednoho prostého důvodu – když se lidé spojí, tak dokážou porazit jakoukoli nadvládu. A heslo VŘSR „mír, chléb a půda“ totiž platí dodnes. A stejně jako ve velmi krátkém časovém prostoru, který mi byl na Českém rozhlasu poskytnut, musím připomenout, že i dnes žije velmi úzká skupinka světových miliardářů na úkor zbytku občanů. To se ukázalo i během kovidkrize, kdy zatímco 99 % občanů reálně „zchudlo“, 1 % nejbohatších znásobilo svůj majetek. Odkaz na krátký komentář pro ČRo Plus naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=A0WkJNO4qV4&t=4s

 

I toto krátké prohlášení vyvolalo reakci – například nechvalně známého člena Rady ČT Zdeňka Šarapatky. Určitě jej nenechám bez odpovědi, s níž Vás příští týden seznámím.

 

Mějte se hezky!

 

Kateřina Konečná, předsedkyně ÚV KSČM

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Souhrnná informace za 43. týden
(25.10. – 31.10.2021)

 

Vážení čtenáři, vážené čtenářky,

 

formující se vláda SPOLU (ODS+KDU-ČSL+TOP09) a PirStan zatím krom toho, že s největší pravděpodobností ustaví dvě nová ministerstva a jednu novou pozici ve vedení Poslanecké sněmovny, mnoho nepředvedla. Tolik asi k proklamovanému „zeštíhlování“ státu, kterým se tak jejich představitelé zaklínali. Stejně tak Senát odmítl zmrazení platů politiků, které KSČM žádala. Nutno podotknout, že navzdory proklamacím A. Babiše ani zástupci ANO v Senátu nehlasovali pro ono zmrazení.

 

Obdobně to dopadlo s heslem „Nedopustíme další lockdown“, které na nás křičeli představitelé SPOLU z plakátů a billboardů, aby nominant tohoto volebního slepence pro oblast zdravotnictví V. Válek později prohlásil „Jsem pro lockdown neočkovaných lidí starších 60 let.“ U tohoto kandidáta na nového ministra zdravotnictví jsme toho slyšeli za pár posledních dnů ale mnohem víc. Třeba to, že by se mělo dělit zdravotnictví na chudinské a to pro bohaté (o to už se během své vlády ODS pokoušela i dříve – tzv. standardy a nadstandardy), nebo, že čekat 6 hodin u lékaře je běžné. Na druhou stranu přiložit ruku k dílu v odborné skupině pro řešení COVIDU-19 Válek odmítl. To je ta změna, „které můžeme věřit“. Což o to, změna to asi je, ale jestli k lepšímu, to už nechám na Vás.

 

Dnes se zastavím ještě u jednoho uchazeče o ministerský post. Piráta Jana Lipavského. To, že se ze všech sil snažil zabránit dostavbě Jaderné elektrárny Dukovany Ruskem, potažmo Čínou, asi nebude překvapivé. Takže pokud se stane ministrem, tak by mohli piráti svým voličům vysvětlovat nejen předražené bydlení, ale také zdražení energií a de facto všeho, které kvůli vyřazení Ruska z dostavby Dukovan způsobí, neboť ruský Rosatom byl připraven stavět nejrychleji a nejlevněji… V Poslanecké sněmovně také Lipavský horlivě podporoval, aby Češi platili mise v Iráku i Afghánistánu. Že jste o tomto pirátském politikovi dosud neslyšeli? Tím se netrapte, to málokdo, neboť toho zatím reálně moc nepředvedl…

 

Další čekatele na ministerská křesla si probereme zase příště, až bude trochu jasněji.

 

Pokračuje také energetická krize. V plné nahotě se ukázala, jak „velká“ je společenská odpovědnost miliardářů, tedy v tomto případě konkrétně J. Písaříka. Stávající vláda naprosto zaspala a místo toho, aby zastropovala ceny energií, tak se vymlouvá, že nemůže nic moc dělat. Stejně tak Energetický regulační úřad. Opět nikdo za tento faul, který dostal téměř milion lidí do problémů, nenese odpovědnost. A miliardář se dál prohání ve svých luxusních sportovních vozech…

 

Co se týče situace v KSČM, tak nově zvolení představitelé si převzali svá oddělení a musí okamžitě začít pracovat, a to v nelehkých podmínkách. Navíc je třeba se co nejdříve zaměřit na to, aby se strana přestala tolik zabývat sama sebou, ale zaměřila se na politickou práci pro lidi a mezi lidmi.

 

Jsem ráda, že se dostalo ocenění mému kolegovi z Evropského parlamentu, kosmonautovi Vladimíru Remkovi, kterému byl prezidentem Milošem Zemanem propůjčen Řád Bílého lva za významné proslavení vlasti v zahraničí. Máme jen málo osobností takového formátu, jako je V. Remek a je ostudou, že tohoto vyznamenání se mu nedostalo dříve. Mimochodem připomínám – když už jsme v uplynulém týdnu oslavili Den samostatnosti Československa – že právě Čechoslováci byli třetím národem po Sovětech a Američanech ve vesmíru.

 

Přikládám také odkaz na televizní souboj s R. Šlachtou a J. Maláčovou, kterého jsem se na CNN Prima News účastnila: https://cnn.iprima.cz/sledujte-zive-divokou-kartu-co-planuji-porazeni-voleb-malacova-konecna-a-slachta-36792?fbclid=IwAR3vp39-dLqpHjG-Q4v94H0u7osuZpNNl5m2grau0vXFPHzNd0lcLXLudog

 

S přáním hezkých dnů

 

Kateřina Konečná, předsedkyně ÚV KSČM

Autor: 
Kateřina Konečná
Zdroj: 
KSČM ,vložil Vebr