Oslavy dne osvobození Česká Třebová ,Vysoké Mýto, Rudoltice. Králíky, Jablonné nad Orlicí

11. 5. 2021

V České Třebové

Vysoké Mýto

Dne 6. května 2021 komunisté ve Vysoké Mýtě, jako každý rok, uctili u hrobů na místním hřbitově Sovětské vojáky, kteří položili své životy při osvobozování města na konci druhé světové války. Velice si vážíme těchto vojáků, vždyť nám přinesli svobodu a sami přišli o to nejcennější, o své mladé životy. Ve Vysokém Mýtě je 24 hrobů rudoarmějců, hroby jsou upravené a velmi pěkně udržované. O toto místo se totiž stará náš člen KSČM. Zajímavé je to, že uctění a položení květů k hrobům zajišťují pouze členové místní KSČM, město k hrobům nepřijde. Vše se nakonec vydařilo, děkuji všem, co se pietní vzpomínky zúčastnili.

Předseda ZO KSČM Vysoké Mýto Ing. Kubů Pavel

 

 

 

 

  

 

Rudoltice

 

 

 

 

Králíky

 

 

 

 

Jablonné nad Orlicí

 

 

Jablonné nad Orlicí, za úsvitu dne 9. května 1945

osvobodila 60.armáda pod velením generálplukovníka Kuročkina, která bojovala v sestavě IV. ukrajinského frontu pod velením armádního generála Andreje Ivanoviče Jeremenka. 

Společně se klaníme a vzpomínáme těch, kteří v této oblasti zahynuli na konci II.světové války, těch kteří osvobodili tuto naší zemi od německých fašistů - Rudé armádě, armádě SOVĚTSKÉHO SVAZU. Zároveň vzpomněli i na ty hrdiny, českého a slovenského národa i na naše občany Jablonného nad Orlicí.Nezapomeňme, že tuto válku kterou  rozpoutalo fašistické Německo, za asistence vedoucích politických činitelů Anglie a Francie, kteří mimo jiné, posvětili Hitlerovi požadavky na zábor pohraničí a posléze okupaci Československa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: 
MV. a ostatní přispívající z podílejících se ZO KSČM
Zdroj: 
P