125 výročí narození Ludvíka Svobody, armádního generála a prezidenta Českoslovenké socialistické republiky

3. 2. 2021

 Prezident 

 

 

 

 

 Armádní Generál

 

 

 

Mezinárodní online konference, armádní generál, prezident Ludvík Svoboda - cesta bojovníka, věnovaná 125. výročí jeho narození, unikla pozornosti předních českých médií.

 

 

A jak byl Ludvík Svoboda představen na mezinárodní online konferenci v Praze? Jedna z organizátorů akce za spolek Občanské sdružení pro evropskou multikulturní společnost, filmová producentka Renáta Svobodová .

Organizace konference byla podmíněna dvěma událostmi - 125. výročí narození Ludvíka Svobody a 75. výročí vítězství ve druhé světové válce. Tato výročí určila i samotné téma konference – Ludvík Svoboda - cesta vojáka. Konference byla věnována válečné cestě Ludvíka Svobody. Z vystoupení bylo očividné, že Svoboda byl výjimečně odvážným a statečným člověkem, který se na všech frontách, na kterých musel bojovat, ukázal být opravdovým vojákem - rozhodným, odvážným, disciplinovaným a zodpovědným. Je politováníhodné, že tato část jeho života je tak málo známá… Jsme rádi, že konference proběhla v mezinárodním formátu a že se jí zúčastnili odborníci z Česka, Ruska a Běloruska Konference vyvolala velký zájem veřejnosti a online stream na Facebooku sledovalo zhruba dva tisíce lidí. Pozoruhodné je také to, že památku Ludvíka Svobody a 1. československého armádního sboru uchovávají v Rusku, jak ve městě Buzuluk, kde začala vojenská cesta 1. československého armádního sboru, tak i v Muzeu Vítězství v Moskvě. Lze nalézt i ruské rekonstruktory, kteří obnovují historii 1. československého armádního sboru a ctí jeho hrdiny.

Zpráva inernet.magazínu Sputnik

Narodil se v Hroznatíně, okres Velké Meziříčí, dnes okres Třebíč na Českomoravské vysočině, do staré selské rodiny Jana (1862–1896) a Františky, roz. Chalupové (* 1868). Otec mu zemřel, když byl Ludvíkovi sotva jeden rok (9.prosince 1896), podle matriky na následky kopnutí „koňskou nohou do břicha“. Matka se v roce 1898 podruhé vdala za Františka Nejedlého (1862–1913). Ludvík tak vyrůstal se starším bratrem a sestrou zprvního manželství a třemi sourozenci z druhého manželství matky. Po absolvování měšťanské školy navštěvoval Zemskou zemědělskou školu ve , kde získal agronomické vzdělání, které si doplnil praxí ve vinařství v Rakousu . V roce 1915 byli oba bratři Josef i Ludvík odvedeni do rakousko-uherské armády, Ludvík jako domobranec k pěšímu pluku č.81. Starší sestra Marie byla již vdaná. Matka se třemi mladšími sourozenci zůstala po smrti svého druhého manžela na statku hospodařit sama.

V letech 1968–1975 sedmý prezident Československa. 

Během druhé světové války vedl jako brigádní generál 1. čekoslovenský armádní sbor na východní frontě ve spolupráci s Rudou armádou Sovětského svazu. Po osvobození Československa byl v letech 1945 až 1950 ministerm národní obrany. Po dlouhých letech v ústraní byl v roce 1968 zvolen presidentem Československé socialistické republiky. Jeho druhé funkční období bylo de  facto ze zdravotních důvodů předčasně ukončeno v roce 1975.

 

Kniha Karel Borský, Zítra začne obyčejný den. Vše co prožil přímý účasník bojů z Buzuluku do Prahy, pod vedením Ludvíka Svobody.

http://www.sls.ludviksvoboda.cz
 

Autor: 
M.V.