Superhrubá mzda

28. 10. 2020

 

 

Postoj ke zrušení superhrubé mzdy

Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska podporuje zrušení superhrubé mzdy. Za správně odpovídající stav vidí návrat k čtyřpásmovému zdanění hrubé mzdy platné do konce roku 2008. Stejně jako řada ostatních odborových svazů.

Pokud dojde k odsouhlasení varianty rozlišující dvě pásma, tj. do 139 tisíc Kč hrubého platu (mzdy) 15% a od 140 tisíc hrubého platu (mzdy) 23%, je to z pohledů OS ČMS a KSČM krok, který alespoň z malé části dorovná současnou inflaci většiny zaměstnanců, kterých je téměř 4,1 milionů a ve svých příjmech z 65% dosahují pouze mediánového příjmu, 31 000 muži, 28 000 ženy, tedy nikoliv nadprůměrného příjmu dle českého statistického úřadu. U průměrné hrubé mzdy za druhý kvartál 34 271,- Kč.

KSČM se urychleně vrátí k daňové progresi jednomu ze základních bodů našeho volebního programu, znovu otevřeme otázku státní investiční banky a podobu hospodářské krize vyššího zdanění bank, nadnárodních finančních korporací, tedy "solidární milionářské dani", která by výrazně, alespoň po dobu určitou, mohla pomoci připravit oživení české ekonomiky po skončení pandemie.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM a předseda OS ČMS