Slovo předsedkyně OV KSČM k 75. výročí ukončení II. světové války

12. 5. 2020

Vážení spoluobčané, soudružky a soudruzi,

před 75. lety skončila jedna z nejkrutějších válek světa. Obrovskou zásluhu na vítězství a osvobození naši země měla, jak všichni dobře víme, Rudá armáda za vydatné pomoci 1. Československého armádního sboru, vedeného generálem Ludvíkem Svobodou. Bohužel se v posledních létech na Svobodovu armádu tak nějak zapomíná. Na úkor Rudé armády a 1. Československého armádního sboru se ve sdělovacích prostředcích i ve školách nezaslouženě zveličuji zásluhy americké armády a dokonce hrdlořezů Vlasovců.

V roce 75. výročí vítězství nad říší zla se místo vřelého poděkování a úcty dostává našim osvoboditelům od části politiků jen pohrdání a snůška špíny. Překrucují se fakta, dokonce se úmyslně lže. Komunisté v celé naší zemi si každý rok připomínají výročí osvobození, nezapomínají a přicházejí s kytičkami a věnci k místům posledního odpočinku těch, kteří za naši svobodu položili životy v naši krásné zemi. U některých pomníků a památníků se konají důstojné oslavy, či slavnosti s vysokým počtem účastníků.

I v našem okrese máme takové akce. Jednou z nich je Setkání občanů u pomníku Saši Bogdanova v lese na hranicích katastrů obce Sruby a města Choceň. Je mi moc líto, že se právě v roce 75. výročí osvobození naši země nemohou konat tyto akce, na které jsme se již od loňského roku těšili a s láskou je připravovali. O to strašnější je skutečnost, že ,, tři králové“ z Prahy společně se zastupiteli naplivali do tváří osvoboditelů, sklonili sek tak podlým a odpudivým skutkům a ze stran části sdělovacích prostředků se jim dostává ještě vydatné propagace. Co je však přímo tragické je fakt, že naše vláda, Senát, ale také mnozí poslanci v tomto ohledu hraji úlohu mrtvého brouka.

Mnohé občany a politiky chování oněch tři ,,borců“, ale i nečinnost vlády silně pobouřila. I přes omezení pohybu a v omezeném počtu, po skupinkách již od dubna přicházejí k pomníkům a hrobům padlých hrdinů s květinami, pokorou a vděčnosti. Chci touto cestou poděkovat všem občanům a členům KSČM, ale také členům Česko-Ruské společnosti, LKŽ, KČP a dalších spolků za to, že ve svých obcích a městech, ve svém okolí neponechali žádný hrob, či pomníček padlých obětí osiřelý. Děkuji za každou položenou květinu, za každou tichou vzpomínku.

Autor: 
Erika Kohoutová, předsedkyně OV KSČM