Prohlášení ministrů zahraničních věcí k 75. výročí konce II. světové války

11. 5. 2020

Jménem Komunistické strany Čech a Moravy se ostře ohrazujeme proti podpisu Prohlášení ministrů zahraničních věcí Bulharska, České republiky, Estonska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska, Slovenska a Spojených států amerických k 75. výročí konce II. světové války.

Ministři výše uvedených zemí sice u příležitosti letošního 75. výročí konce Druhé světové války vzdávají hold všem obětem a všem vojákům, kteří bojovali proti nacistickému Německu a přispěli k ukončení holocaustu. Na straně druhé srovnávají období po roce 1945 s obdobím nacistické okupace s tzv. porobou Sovětským svazem.

KSČM ostře odmítá toto účelově politické, nehistorické, vysoce tendenční a proamerické prohlášení. Odmítáme svalovaní viny za rozpoutání II. světové války vedle nacistického Německa na Sovětský svaz.

Má-li být podle prohlášení všem členům mezinárodního společenství připomenuto, že trvalá mezinárodní bezpečnost, stabilita a mír vyžadují skutečné a nepřetržité dodržování mezinárodního práva a norem, včetně svrchovanosti a územní celistvosti všech států, pak nelze takto účelově přepisovat historii, příčiny, důsledky II. světové války a ani dohody, které učinily vítězné mocnosti.

Požadujeme, aby Ministerstvo zahraničí ČR vysvětlilo důvody spolupodpisu tohoto ponižujícího prohlášení a okamžitě od něj odstoupilo.

Stanislav Grospič                                                                                Vojtěch Filip

místopředseda ÚV KSČM                                                                předseda ÚV KSČM

.

Mediální úsek ÚV KSČM