Poděkování za pomoc pro postižené požárem v České Třebové

6. 9. 2019

V pondělí 3. června 2019 dopoledne začala hořet střecha panelového domu na sídlišti Lhotka v České Třebové. Požár vznikl při práci na opravě střešní krytiny a začal se velmi rychle šířit.

Přes několikahodinovou snahu mnoha hasičských jednotek přišlo o střechu nad hlavou 34 rodin. Tito lidé přišli naprosto o vše, protože co nezničil požár, zničila hasicí pěna a voda. Celková škoda byla vyčíslena na třicet milionů korun.

Člen MV KSČM v České Třebové Roman Roun začal bleskově organizovat sbírku materiální pomoci a již druhý den tak měli lidé, postižení požárem, zajištěno náhradní oblečení, ručníky či povlečení. Počáteční šok z neštěstí tak vyvolal u části obyvatel města solidaritu, díky které se do sbírky aktivně zapojili. Za několik dní město Česká Třebová vypsalo finanční sbírku, která byla ukončena v sobotu 31. srpna 2019 a vynesla více než 394 tisíc korun. Tato částka bude rozdělena mezi obyvatele vyhořelého domu.

»Chtěl bych velmi poděkovat těm, kterým nebyl lhostejný osud 80 lidí. Mnohdy šlo o seniory či maminky samoživitelky a věřte, že vidět je plačící sedět v trávě a koukat, jak jim hoří dům, byl pro mne strašný zážitek. V rámci sbírky jsem se bohužel setkal i s naprostou bezcitností mnoha lidí, kteří odmítli jakkoliv pomoci,« dodal Roun. Rekonstrukce domu stále probíhá a obyvatelé se tak do něj budou moci nastěhovat nejdříve v únoru příštího roku. MV KSČM v České Třebové bude situaci monitorovat a v případě nutnosti je připraven ve sbírce materiální pomoci pokračovat a rozšířit ji i na nábytek či nouzové vybavení bytů.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM