Ústavní soud se vysmál diskriminaci občanů Ruska

3. 5. 2019

V úterý 30. dubna 2019 začala nová etapa, kdy se díky našemu Ústavnímu soudu zásadně mění význam slova diskriminace. Hoteliér ostravského hotelu Brioni Tomáš Krčmář se v roce 2014 svévolně rozhodl nevpustit do hotelu žádného občana Ruské federace, pokud nepodepíše nesouhlas s anexí Krymu. Jde o jasnou diskriminaci zákazníků, o čemž rozhodla i Česká obchodní inspekce, která vlastníkovi hotelu udělila pokutu 50 tisíc korun. Krajský soud ovšem tuto pokutu zrušil, ale ČOI podala kasační stížnost a Nejvyšší správní soud jí vyhověl. Krajský soud pak musel rozhodnout znovu, což se stalo, když pokutu snížil na desetinu. To znamená, že Česká obchodní inspekce, Nejvyšší správní soud i Krajský soud uznaly, že došlo k jasné diskriminaci ruských občanů.

Společnost Golden Gastro Service, která hotel vlastní, se poté odvolala k Ústavnímu soudu, který jí dal překvapivě za pravdu s tím, že o nepřípustnou diskriminaci nešlo. Důvody odmítnutí podle něj nebyly ani nenávistné, ani zjevně svévolné, ale naopak racionální!

Anexe Krymu prý odporuje základním pravidlům mezinárodního práva. Kromě toho se prý za diskriminaci dá považovat pouze jednání, které se týká etnické příslušnosti či náboženství.

Zároveň se odkázal na údajná stanoviska mezinárodních organizací, odborníků i ministerstva zahraničních věcí. Co to vlastně znamená?  Ústavní soud se odvolává na vyjádření pouze proamerických mezinárodních organizací, protože pouze ty státy, které jsou závislé na USA, tvrdí, že v případě Krymu šlo o anexi. Řada jiných států (93 států se nepřipojilo k rezoluci OSN tvrdící, že šlo o anexi) se ovšem odvolává na výsledek referenda občanů Krymu, kteří se svobodně rozhodli pro opětovné připojení k Rusku.

Pro české obchodníky a hoteliéry tak nastala nová doba. Stačí vyvěsit ceduli »Občané USA budou vpuštěni pouze v případě, když podepíší, že Armáda Spojených států vraždí civilisty po celém světě«. Tím odfiltrují zrno od plev a bude se jim podnikat mnohem lépe.

Autor: 
Roman Roun
Zdroj: 
http://halonoviny.cz/