Oproti České televizi my hledíme do budoucnosti!

30. 8. 2017

Rozhovor s vedoucím kandidátem do Poslanecké sněmovny PČR za Pardubický kraj Václavem Snopkem

 

Dovolené pomalu končí a lidé opět začínají vnímat blížící se volby do Poslanecké sněmovny (PS) PČR. Jak hodnotíte současnou atmosféru na politickém kolbišti?

Tzv. okurková sezóna je letos krátká. Dosud se zdálo, že sice rezonují prezidentské volby, ale to s koncem dovolených skončí. Frekvence televizních a rozhlasových pořadů se už teď mění, do volební soutěže vstupují další nové volební subjekty. Volby do PS by měla být soutěž volebních programů – realistických nabídek. Setkáváme se s populismem těžícím z aktuálních problémů doby, dominuje migrace. Volební program KSČM nabízí vyrovnaný a komplexní pohled v souladu s potřebami a zájmy většiny.

 

A jaký předpokládáte vývoj? Určitě to nebude jen rivalita, ale urážky, napadání, servilita. KSČM se prezentuje stále slušnými výroky, odbornými a argumentačními materiály. Jaký postup jste zvolili v Pardubickém kraji?

Mám dojem, že minula doba dříve tak častých hrubostí od našich politických rivalů. Někdejší účinnost urážek minula. Česká televize se v propagandě pravice stále dívá monotematicky do minulosti. Jsme jiná generace a reprezentujeme pracujícího člověka. K urážkám zvláště osobním se snižovat nechceme. To neznamená, že se vzdáme kritiky tam, kde je a  bude oprávněná. Oslovení voličů zvlášť na začátku kampaně je důležité, především v tom, že jsme a máme ambici se ve volbách do PS prosadit. Veřejně v kraji prezentujeme dle návrhu poslaneckého klubu KSČM to, co se nepodařilo z našeho volebního programu realizovat. Důležité je často i to, čemu se podařilo zabránit, ale také to, co nebylo v zájmu pracujícího člověka.

 

Určitě nelze očekávat, že jediné levicové straně, kterou u nás KSČM bezpochyby je, budou sdělovací prostředky vstřícné. Jakou v tomto směru použijete strategii?

Sdělovací prostředky přes různé rozhlasové a TV Rady demokraticky a spravedlivě vyvážené nejsou. Jsou prostě pravicové a slouží majitelům. Novinářská statečnost zmizela. Spoléhám na »své« Halo noviny, osobní styk, v omezené míře na papírovou propagandu, nově využíváme elektronická média, ale hlavně spoléháme na zdravý selský rozum podstatné části našich sympatizantů.

 

Celostátní předvolební kampaň vaší strany bude mít své neformální zahájení na Setkání občanů ve Svojšicích na Pardubicku (dříve pod Kunětickou horou) 16. září od 10 hodin s bohatým kulturním a společenským programem. Co zde především řeknete voličům?

Vyzvu zejména k účasti na volbách. To je přeci předpoklad všeho. Snažíme se na politické scéně nejen obhájit stávající, ale získat další nové pozice. Levice není v Evropě volebně úspěšná, my jsme ale  schopni nabídnout nové vize pro neprivilegované a těch je čím dál víc...

Autor: 
Jiří Černý