Ležáky žijí

26. 6. 2017

Za účasti 1. místopředsedy ÚV KSČM Petra Šimůnka, poslanců Parlamentu Květy Matušovské a Václava Snopka, místopředsedkyně Senátu M. Horské, místopředsedy Poslanecké sněmovny J. Bartoška, senátora R. Martínka, předsedy Svazu bojovníků za svobodu Jaroslava Vodičky a dalších hostů, početná byla delegace Pardubického kraje vedená předsedou KV KSČM a předsedou finančního výboru Pardubického kraje Janem Foldynou a Klubu českého pohraničí proběhl v neděli 25. června Pietní akt v Ležákách, osadě, kterou nacisté vypálili, obyvatele postříleli a děti odvezli do koncentračních táborů nebo na převýchovu, po válce se vrátily pouze dvě dívky.

V hlavním projevu M. Horská zmínila nejen historii, ale odsoudila totalitní režimy, samozřejmě také režim u nás po roce 1948, což se pochopitelně mnoha přítomným nelíbilo. Místopředseda Sněmovny J. Bartošek podtrhl nutnost historii připomínat a nezapomínat na ni.

Jaroslav Vodička odsoudil návštěvu P. Bělobrádka a D. Hermana v Německu, a to velice zásadně. Nevím, jak se pan Bělobrádek cítil, který byl rovněž přítomen se svými dvěma dětmi, ale on má zřejmě hroší kůži.

Součástí aktu bylo také vystoupení pěveckého souboru Radost, seskok parašutistů a zapálení Ohně (bez) naděje, který ponesou děti základních škol dál a nad kterým převzala záštitu paní senátorka M. Horská.

Víc jak 100 věnců a kytic svědčilo o tom, že uctít památku ležáckých hrdinů je nejen naší morální povinností, ale především odkazem pro všechny příští generace.

Fotogalerie

zleva, poslanec Václav Snopek, poslankyně Květa Matušovská
zleva, předseda OV KSČM Svitavy Josef Bohatec, předsedkyně OV KSČM Ústí nad Orlicí Erika Kohoutová, předseda KV KSČM Pardubice Jan Foldyna
1. místopředseda KSČM Petr Šimůnek
Autor: 
Lidmila Kružíková