První máj v Ústí nad Orlicí a Rudolticích

6. 5. 2018

Krásné slunečné počasí vítalo návštěvníky prvomájového shromáždění na městském parkovišti vedle budovy OV KSČM v Ústí nad Orlicí. Svižné tóny české dechovky nenechaly nikoho na pochybách, že se zde slaví Svátek práce - 1. máj.

V úvodu zazněla Československá státní hymna a po ní již předsedkyně OV KSČM Ústí nad Orlicí Erika Kohoutová přivítala přítomné občany, hosty a dechový orchestr Jablonská muzika pod vedením Jiřího Dolečka a Romana Gruse se zpěváky Hanou Duškovou a Milošem Dytrichem.

Předsedkyně OV KSČM krátce vzpomněla historii Svátku práce, poukázala na současnou situaci našich pracujících i situaci ve společnosti. Osvětlila přítomným důvody a cíle vyjednávání KSČM s vítězem voleb s tím, že komunisté v žádném případě svůj program nezradí a budou podporovat vše, co je a bude v souladu s naším programem ve prospěch občanů naší země.

Hlavní řečník svátečního dopoledne Antonín Vyšohlíd – zastupitel města Králíky, který kandiduje i v podzimních komunálních volbách, udělal průřez uplynulými 128 lety až do současnosti, upozornil na skutečnost, že Svátek práce v současné době má pro nás mnohem větší význam než v letech minulých. Připomenul rovněž, že nesmíme zradit odkaz těch, kteří padli za naši svobodu. Mluvil i o atmosféře v období X. sjezdu KSČM, vyzval k podpoře zvoleného vedení strany a upozornil na to, že mnozí z nás se demokracií zaštiťují, ale demokracii se musí teprve učit.

Pozvání předsedkyně OV KSČM přijala a zajímavým hostem svátečního dopoledne byla místopředsedkyně svazu Nové odbory Mgr. Xenie Kaduchová, která k přítomným promluvila a následně se zájemci pobesedovala. ,,Bylo velmi příjemné a osvěžující setkat se s podobně smýšlejícími lidmi, mluvit k nim a cítit, že rozumějí tomu, co reprezentuji,“ okomentovala své pocity paní místopředsedkyně. Zdá se, že jsme tak symbolicky na Svátek práce učinili první krok k navázání spolupráce mezi námi a odbory.

S pozitivními ohlasy se setkalo vystoupení předsedy Klubu mladých komunistů Martina Drhlíka, který mimo jiné varoval před intervencemi Spojených Států a dalších zemí NATO do suverénních států, čímž bezostyšně porušují mezinárodní dohody a rozhodnutí RB OSN. Tito agresoři se opět neštítí k rozpoutání konfliktů využít velmi pochybných záminek. V této souvislosti ocenil postoje prezidenta Ing. Miloše Zemana a KSČM, která jako jediná tuzemská strana se jednoznačně postavila proti "straně války".

Se zdravicí vystoupil předseda Klubu českého pohraničí JUDr. Jiří Krška.
Akce se zúčastnilo asi 150 účastníků.

Oslava Svátku práce odpoledne pokračovala prvomájovou veselicí v obci Rudoltice, kam se přesunula i část účastníků dopolední části v Ústí nad Orlicí.  Přítomné v domácím prostředí přivítala opět předsedkyně OV KSČM Erika Kohoutová, k účastníkům promluvil předseda KV KSČM a krajský zastupitel Ing. Jan Foldyna. O dobrou náladu se již tradičně postarala skupina Studio MIX, přítomné roztančil dětský taneční kroužek GOLD z Orliček pod vedením Zlaty Gajdůškové a naše stálice, seniorky z Třebovic.

Erika Kohoutová

Erika Kohoutová