Pozvání na Lázek 7. srpna 2021

1. 8. 2021

Zveřejněno v Haló novinách.

Pozvání na Lázek 2021

LÁZEK – symbol odporu, vzdoru a vlastenectví, po roční nedobrovolné přestávce opět přivítá v sobotu 7. srpna 2021 návštěvníky PŘÁTELSKÉHO SETKÁNÍ ČECHŮ, MORAVANŮ A SLOVÁKŮ, tentokrát již po třicáté.

Letos uplynulo 80 let od vzniku ilegálního hnutí českých antifašistů v Zábřehu, jehož vedení navázalo styky s odbojovými skupinami na vesnicích. Mezi jedny z prvních patřily obce Jedlí a Cotkytle.
Odbojové organizace vznikaly současně i v českých obcích na Lanškrounsku. Již na podzim roku 1941 byla dohodnuta spolupráce představitelů obou center odboje na moravské i české straně zemské hranice. Organizace se rozrostla tak, že v roce 1943 existovalo vedle krajského vedení Národního sdružení Československých vlastenců v Zábřehu již i okresní vedení pro Šumpersko, Lanškrounsko a Moravskotřebovsko.
Široká odbojová činnost si vyžádala značné oběti místních obyvatel. Pomníčky padlých hrdinů zasazené do zdejší krajiny jsou pro nás varováním, abychom nezapomínali. Ba právě naopak, abychom skutečné dějinné události připomínali. Sobě i široké veřejnosti a seznamovali s nimi zejména mladou generaci .

Na vlastenecké tradice zdejšího lidu navázaly organizace Komunistické strany Čech a Moravy okresů Ústí nad Orlicí, Šumperk a Svitavy, které zde, na posledním výběžku Orlických hor, na hranicích Čech a Moravy, s nádherným výhledem na Králický Sněžník a Jeseníky, od roku 1991 každoročně pořádají přátelská setkání Čechů, Moravanů a Slováků.

Organizátoři řady předchozích setkání, se těší na letošním jubilejním 30. přátelském setkání na své věrné, a rádi mezi sebou přivítají nové přátelé.
Představíme vám naše kandidáty, pozvali jsme zajímavé hosty, zajistili pestrý program i potřebné zázemí.
Začátek akce je v poledne, kdy zahraje skupina SaMo-band, ve 12.45 hodin následuje pietní akt u pomníku, ve 13 hodin oficiální zahájení akce. Poté zahraje populární duo Václav Žákovec, Anička Volínová, do programu je zařazena ukázka letecké akrobacie, soutěž pro dvoučlenné rodinné týmy o pohár KV KSČM, diskusní stan aj.
Účastníci mohou využít dopravu autobusem z Ústí nad Orlicí, s odjezdem z nádraží ČSAD v 9.40 hodin

Všechny přátele a příznivce srdečně zve organizační tým Lázku.

Za organizační tým Erika Kohoutová

Jízdní řád autobusu LÁZEK:

Ústí nad Orlicí – autobusové nádraží………………………… ……………. 9.40 hodin

Ústí nad Orlicí – nám. Svobody…………………….………….…………… ...9.45 hodin

Česká Třebová - POLIKLINIKA………………...............................….. .10.05 hodin

Česká Třebová - NÁDRAŽÍ ČD ....................................................10.10 hodin

Třebovice - rozcestí k nádraží……………..……………………………….. 10.20 hodin

Damníkov – Dům zdraví ……………………………………………………….….10.30 hodin

Rudoltice – křižovatka k zastávce ČD ……………………………………….10.40 hodin

Rudoltice – zámeček………………………………………………………………..10.45 hodin

Lanškroun – tržnice ………………………………………………………………….10.50 hodin

Miláno ………………………………………………………………… 10.55 hodin

Albrechtice……………………………………………………………………………… 11.00 hodin

Heřmanice- Chudoba……………………………………………………………….11.10 hodin

Vložil a sestavil MV.
Erika Kohoutová a materiál KSČM.